Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu äter blekingarna kött som aldrig förr

KARLSKRONA Mul- och klövsjukan sätter spår över hela världen. Men några tomma köttdiskar finns inte i Blekinge. Robin Hood i Karlskrona säljer kött som aldrig förr och Maxi i Ronneby har säkrat leveranserna. Dock tvingas Exet slopa alla extrapriser.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2001
Exet slopar extrapriserna och Robin Hood säljer mer kött än vanligt. Maxi i Ronneby noterar att det är fläskkött som börjar efterfrågas mest.
Exet slopar extrapriserna och Robin Hood säljer mer kött än vanligt. Maxi i Ronneby noterar att det är fläskkött som börjar efterfrågas mest.Foto: Presens Bild

Mul- och klövsjukan har nått Frankrike. Kött för miljontals kronor bränns på bål och det råder besöksförbud på gårdarna. Även i Sverige har myndigheterna vidtagit försiktighetsåtgärder. Bara personer som arbetar med djur tillåts vistas på gårdarna. I butikerna har konsumenterna hamstrat rejäla mängder kött. Under helgen var det tomt i många köttdiskar.

> Trogna kunder får kött

Annons

Men nu har butikerna säkrat leveranserna.

– Vi har beställt hem 30-40 procent mer kött än vanligt och säljer som aldrig förr, säger Ronny Lindquist, färskvaruansvarig på Robin Hood i Karlskrona.

Under veckan har han märkt att kunderna köper mer kött än vanligt. Därför gör butiken extrabeställningar från sina leverantörer.

– Vi får kött från KF:s färskvarulager i Malmö och Smålandskött. De som är trogna kunder prioriteras, därför har vi inte blivit utan några leveranser, säger Ronny Lindquist.

> De tar en vecka i taget

Under helgen var det nästa helt tomt i köttdisken på Maxi i Ronneby.

– Denna veckan har vi kött så det räcker, sedan vet vi inte vad som händer kommande veckor. Det är mest fläskkött som har gått åt, men nu har Scan, som är vår leverantör, lovat att leverera denna veckan också, säger Nicklas Magnusson, styckmästare på Maxi i Ronneby.

> Inget billigt kött

Tidigare har inte Mats Flyman, köttansvarig på Exet i Kungsmarken, märkt några effekter av mul- och klövsjukan.

– Men idag har vi lite mindre kött. Så kommer det nog att förbli några veckor framöver.

Annons

Exets leverantör är Dagab, Scan och Smålandskött. Mellan veckorna 11-13 kommer inget kött att säljas till extrapris. Det är mest ont om fläskkött på Exet.

– Vi får bara våra ordinarie leveranser av kött. Därför blir det strykningar av extrapriskampanjer, säger Mats Flyman.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons