Nu äter blekingarna kött som aldrig förr
Mul- och klövsjukan har nått Frankrike. Kött för miljontals kronor bränns på bål och det råder besöksförbud på gårdarna. Även i Sverige har myndigheterna vidtagit försiktighetsåtgärder. Bara personer som arbetar med djur tillåts vistas på gårdarna. I butikerna har konsumenterna hamstrat rejäla mängder kött. Under helgen var det tomt i många köttdiskar.
> Trogna kunder får kött
Men nu har butikerna säkrat leveranserna.
– Vi har beställt hem 30-40 procent mer kött än vanligt och säljer som aldrig förr, säger Ronny Lindquist, färskvaruansvarig på Robin Hood i Karlskrona.
Under veckan har han märkt att kunderna köper mer kött än vanligt. Därför gör butiken extrabeställningar från sina leverantörer.
– Vi får kött från KF:s färskvarulager i Malmö och Smålandskött. De som är trogna kunder prioriteras, därför har vi inte blivit utan några leveranser, säger Ronny Lindquist.
> De tar en vecka i taget
Under helgen var det nästa helt tomt i köttdisken på Maxi i Ronneby.
– Denna veckan har vi kött så det räcker, sedan vet vi inte vad som händer kommande veckor. Det är mest fläskkött som har gått åt, men nu har Scan, som är vår leverantör, lovat att leverera denna veckan också, säger Nicklas Magnusson, styckmästare på Maxi i Ronneby.
> Inget billigt kött
Tidigare har inte Mats Flyman, köttansvarig på Exet i Kungsmarken, märkt några effekter av mul- och klövsjukan.
– Men idag har vi lite mindre kött. Så kommer det nog att förbli några veckor framöver.
Exets leverantör är Dagab, Scan och Smålandskött. Mellan veckorna 11-13 kommer inget kött att säljas till extrapris. Det är mest ont om fläskkött på Exet.
– Vi får bara våra ordinarie leveranser av kött. Därför blir det strykningar av extrapriskampanjer, säger Mats Flyman.