Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu hotar fiskeförbud för blekingarna

BLEKINGE Länsstyrelsen i Blekinge vill införa fiskeförbud av gädda och abborre under lekperioden april till maj. Orsaken är att bestånden har minskat kraftigt under de senaste åren.
– Vi kommer att rekommendera Fiskeriverket att införa ett totalförbud under leken, säger Lars Lundahl, fiskerikonsulent.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2001

Idag finns redan ett liknade förbud i Kalmar län. Länsstyrelsen i Blekinge har genomfört en enkätundersökning som yrkesfiskare, sportfiskare och dykklubbar och andra intresseorganisationer har svarat på. Myndigheten har fått in 600 svar.

– Den främsta orsaken till att yngel från gädda och aborre minskar är övergödningen. Troligtvis är det så att vitfisk och spigg-populationerna gynnas. De dammsuger stora områden på yngel och rom, säger Lars Lundahl.

Annons

> Förbudet gäller alla fiskare

Det är framför allt i de öppna kustområdena som situationen är mest alamerande. Lars Lundahl nämner Listerlandet och östra skärgården mot gränsen till Kalmar län. Senare i år kommer länsstyrelsen att skicka en skrivelse till Fiskeriverket.

– Men ett förbud innebär inte att frågan är löst. Detta är bara en tillfällig åtgärd.

> Sportfiskarna ska kontaktas

Förbudet kommer att gälla alla fiskare i Blekinge.

– Nu ska vi att ta kontakt med sportfiskeklubbarna och personer som handlar med fisken, säger Lars Lundahl, som också efterlyser en tydligare ansvarsfördelning mellan de inblandade myndigheterna, som Fiskeriverket, Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

– Det är egentligen ingen som har tagit ansvar för frågan.

> Övergödningen skapar problemen

Länsstyrelsen i Kalmar har gjort en rapport om fiskebeståndet i Kalmar sund. Precis som i Blekinge är övergödningen det stora problemet men den växande skarvpopulationen kan också ha påverkat utslagningen.

Dock har salthalten ökat i Östersjön under de senaste åren och massaindustrins utsläpp minskat. Men de positiva faktorerna har inte gynnat fiskbestånden. I en kommentar till Dagens Nyheter säger miljögiftsexperten Tommy Hammar, vid länsstyrelsen i Kalmar:

Annons

– När även rena vattenområden, som Bergkvara, drabbas blir man rädd.

Tidigare har liknade utslagning av fiskbeståndet observerats i Östergötlands skärgård, Trosa skärgård, ytterskärgården vid Åland och i södra Finland.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons