Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny busscharter går till grekiska bad

ELLEHOLM Nilsbobuss i Elleholm är det första bussbolaget i Norden som börjar ordna turistresor till Grekland.
– Vi åker till norra Grekland. Den delen av landet har nästan varit stängt för turister från vårt håll på grund av konflikten i gamla Jugoslavien. Men nu är det fritt fram, säger Nils-Erik Persson på Nilsbobuss.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2001

Färden går till Panteleimon, som är en liten, lugn grekisk turistort i närheten av berget Olympos.

– Resan dit genom Europa är också en upplevelse, menar Nils-Erik Persson. I södra Jugoslavien är det som på 30-talet. Det står gamla gummor och säljer saker vid vägkanten och bönderna plöjer med kor. Sen åker man över gränsen och är i ett modernt land igen.

Annons

Intresset är stort för Greklandsresorna. Nilsbobuss gick ut med sitt reseprogram i mellandagarna och har redan fått ett femtiotal bokningar på Grekland.

– Intresset från grekiskt håll är också mycket stort. Grekiska turistrådet har erbjudit oss en plats i deras monter på turistmässan i Göteborg, berättar Nils-Erik Persson.

> Långresor

Han har kört buss i Europa i 25 år, och har numera bara långresor på programmet. Köpladorna i norra Tyskland får andra bussbolag ta hand om.

– Spanien har vi kört till hela tiden, det är den största delen av vår marknad.

Sedan två år tillbaka har han också bussresor till södra Italien.

– Där var vi också först. Rimini som bussbolagen brukar köra till är samma turistghetto som solkusten i Spanien, bara dyrare. Folk vill ha något mer genuint. I Termoli i söder som vi kör till finns bara italienska turister, man riskerar inte att stöta på tyskar eller fransmän.

Bussresan ner till Spanien, Italien eller Grekland tar ungefär ett dygn räknat från Tysklandsfärjan. Men Nils-Erik Persson tycker att det inte är så väldigt stor skillnad mot flyget om man räknar in transfer och väntetider på flygplatser.

– Alla sorters människor åker med bussresor numera. Vi har precis haft en julresa till Spanien och där var det både barnfamiljer och byrådirektörer.

> Styr från villan

Annons

Fram till för ett par år sedan körde Nils-Erik Persson själv 10-15 bussresor till Spanien varje år. Men han tröttnade på att bo på hotell halva året, och nöjer sig numera med att hålla i trådarna från villan i Elleholm.

– Det är jag och två datorer, och en tjej som hoppar in när det är mycket att göra på kontoret. Vi gör ett femtiotal långresor om året, och som mest är det fem, sex bussar igång samtidigt.

Bussar hyrs in efter behov och ett tiotal chaufförer och reseledare projektanställs per säsong.

En viktig del av Nils-Erik Perssons jobb är att lägga upp resorna:

– När det gäller Grekland var jag nere 14 dagar i oktober, checkade alla färdvägar, gick igenom alla hotell, pratade med tull och myndigheter.

Att det numera är lugnt på Balkan öppnar också andra möjligheter än Grekland.

– I slutet på 80-talet var Slovenien och den kroatiska kusten lika stort som Spanien. Nu har jag varit nere och tittat - och det resmålet kommer nästa år, avslöjar Nils-Erik Persson.

## Vägen till Grekland

De första resenärerna plockas upp i Västervik, Huskvarna och Skövde vid midnatt. Sen fylls transferbussarna efter vägen längs östkusten, västkusten eller Småland. Klockan åtta går färjan från Trelleborg.

Den är framme i Rostock två på eftermiddagen. Sen börjar färden ner genom Europa.

Berlin passeras vid fyrasnåret och Dresden vid sju. I Prag är man strax efter nio på kvällen och halv ett når man gränsen till Slovakien. Ungern och Budapest kommer mitt i natten och den jugslaviska gränsen passeras halv sju på morgonen. Belgrad passeras strax efter tio, makedonska gränsen kvart i fyra, grekiska gränsen en och en halv timme senare och kvart i sju på kvällen är man framme vid hotellet, 217 mil från Rostock.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons