Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny översyn av flygvapnets framtid

BLEKINGE. Flygvapnets absoluta smärtgräns är fyra flottiljer varav en har krigsflygskolan inkapslad.
Med den utgångspunkten inleder ÖB i dag en ny ödesmättad utredning om det svenska luftförsvarets organisation.
Om en månad avlämnar ÖB sitt militärt motiverade besked till försvarsutskottet.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2001

I går inställde sig ÖB Johan Hederstedt i försvarsutskottet. I sällskap hade han sin ställföreträdare i högkvarteret Hans Berndtsson och flygvapnets generalinspektör Mats Nilsson.

– Vi hade en överläggning med dem i cirka en timme. Den slutade med att ÖB åtog sig uppdraget. Han behöver en månad innan han återkommer, berättar försvarsutskottets ledamot Christer Skoog (s).

Annons

Generalstrion slog fast att ska flygvapnet kunna uppfylla den uppgift man ålagts genom riksdagens försvarsbeslut då kan man inte gå ner under fyra flygförband.

> Stod bakom

– Jag tycker det var mycket bra att ÖB tagit med sin ställföreträdare i det här arbetet. Han satt med i den partsammansatta grupp som tog fram det förslag som blev grunden till försvarsbeslutet våren 2000.

– Hans Berndtsson stod bakom den helhetslösningen, fortsätter Christer Skoog.

Socialdemokraterna i utskottet betonade återigen att det fattade försvarsbeslutet måste utgöra basen för ett kompletterande beslut om flygskola/flottiljer.

> Inga flottiljnamn

Under mötet nämndes inga flottiljer vid namn. Någa ledamöter försökte genom frågor få generalstrion att göra några åtminstone försktiga jämförelser men på den punkten var de omutliga.

Generalinspektören för flygvapnet, Mats Nilsson, betonade vikten av långsiktighet. Det förslag som försvarsmakten lämnar ska hålla för många år framåt.

Mats Nilsson som även är chef för flygtaktiska kommandot i Uppsala är den som operativt leder de svenska flygförbanden. Han betonade att många i flygvapnet känner sig illa till mods av att utredandet aldrig tar slut.

Det beslut man tar får därför inte riskera att snabbt rivas upp igen.

Annons

– Där var generalinspektören mycket tydlig, säger Christer Skoog.

> Betänkande

När ÖB kommit tillbaka med sitt förslag om flygskola, flottiljer och flygvapnets skolor ska försvarsutskottet med försvarsmaktens uppfattning som utgångspunkt skriva ihop och avge ett betänkande.

– Ett riksdagsbeslut om flygvapnet ska sedan fattas innan semestern, säger Christer Skoog.

Först då kan man på flottiljerna i Kallinge, Ängelholm, Uppsala och Östersund få ett definitivt besked om framtiden. Gripencentrum F7 i Såtenäs och landets nordligaste flottilj F21 Kallax/Luleå är utom allt hot sedan tidigare.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons