Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny vårdcentral byggs för 50 miljoner kronor

KARLSKRONA · Tullens vårdcentral byggs ny för bortåt 50 miljoner kronor och det bygget ska börja nästa sommar.
Dessutom köper landstinget gamla Trossö vårdcentral, posthuset på Stortorget, och bygger om till en helt ny vårdcentral.
Inom fem år ska därtill Kungsmarken få en ny vårdcentral.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2001
Tullgårdens vårdcentral idag. Nästa sommar ska den nya byggas, ett bygge som blir både en bra arbetsplats och en elegant byggnad, säger landstingsrådet Bernth Johnson, s.
Tullgårdens vårdcentral idag. Nästa sommar ska den nya byggas, ett bygge som blir både en bra arbetsplats och en elegant byggnad, säger landstingsrådet Bernth Johnson, s.Foto: 

Många förslag har lagts fram de senaste åren för Tullens vårdcentral: Vämö center, Sågverkstomten, gamla Vårdskolan, Fords gamla bilhall och annat.

Men nu har landstinget kommit fram till att Tullens vårdcentral passar bäst vid Tullen. Nybygge på berget blir bäst.

Annons

När landstingsstyrelsen skulle fatta det preliminära beslutet om förnyelse bland vårdcentralerna igår fanns tre förslag till hur Tullens vårdcentral kan byggas. Tomten är knepig och redan bebyggd men ska klara en del krav.

Besökarna måste slippa kämpa i uppförsbacken för att komma dit och att inte ta vara på den vackra utsikten hade varit syndigt.

– Vi överväger en arkitekttävling för det är den tomten värd, säger landstingsrådet Bernth Johnson, s.

Närmast att förverkligas är ett förslag där besökarna får åka hiss från gatunivån antingen de kommer med buss eller bil.

Själva vårdcentralen blir en envåningsbyggnad på över 3 000 kvadratmeter som går ända fram till bergkanten.

Den nuvarande byggnaden och den intill rivs för att ge plats. Grovt räknat kostar nybygget nästan 50 miljoner kronor.

> Nytt på torget

Landstinget vill också bygga om Trossö vårdcentral. Den är tungarbetad och när vården förändras behöver även lokalen förändras.

Men då måste landstinget först köpa loss fastigheten som fortfarande ägs av Posten. Det är åtta år kvar på hyreskontraktet. Förhandling om priset pågår.

– Jag tycker den är värd 15 miljoner kronor och bjuder det. Posten verkar tycka den är värd 40-50 miljoner. Men vi kan ju börja se oss om efter annat hus, säger Bernth Johnson.

Annons

> Nytt i Kungsmarken

Landstinget ska också bygga ny vårdcentral på Kungsmarken. Den blir inte en fortsättning på den gamla kvartersmottagningen. Den stängde sedan personalen närapå slitit ut sig på ambitionen att alltid vara tillgänglig. Nu blir det en mer vanlig vårdcentral.

– Exakt hur det blir på Kungsmarken är det för tidigt att säga något om ännu. Det är möjligt att den vårdcentralen får annat innehåll än andra. Det är de lokala förhållandena som styr på alla vårdcentraler, säger primärvårdsförvaltningens chef Gerd Fridh.

– Vi har analyserat hur befolkningen och nybyggena utvecklas i trakten de kommande åren. Då har vi funnit att det blir lämpligt med en treläkarstation där.

Den nya vårdcentralen i Kungsmarken ska ta hand om de boende där men också de som bor i Backabo, Gullberna, Ringö, Knösö och Marieberg.

Var den ska ligga är inte klart och det kan dröja några år innan bygget kommer igång.

Kan nybyggena hjälpa till att rekrytera personal, som det är skriande brist på nu?

– Jag hoppas att personal ska tycka det är roligt att arbeta i nya lokaler och kanske det underlättar rekrytering. Men det allvarliga i rekryteringsproblemen är inte lokaler utan arbetsbelastningen, säger Gerd Fridh.

Oppositionslandstingsrådet Gustav Nilsson, m, tycker att nybyggena är ett bra tillfälle för att införa andra driftsformer än landstingets egna.

Han tycker primärvårdsförvaltningen ska uppmanas att leta efter även externa entreprenörer och landstingets personal ska uppmuntras att driva vårdcentralerna i egen regi. Han anser att det skulle underlätta rekrytering av personal.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons