Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt höftskydd ska förebygga benbrott

BLEKINGE · Ett rätt nyuppfunnet höftskydd som förhindrar att äldre och bensköra bryter höften har har visat sig effektivt.
Men Blekingesjukhuset har inte råd att köpa dem fast de förebygger brott för miljontals kronor.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2001

Höftskyddet, en sorts plasthjälm för höften inbyggd i ett par byxor, har visat sig effektivt. Höftskyddet har testats flera gånger både i Sverige och utomlands.

Testerna visar tydligt att de som använder skyddet konsekvent slipper benbrott.

Annons

> Vill skaffa höftskydd

Nu föreslår chefen för ortopedin vid Blekingesjukhuset, Sylvia Resch, att landstinget skaffar höftskydd och prövar att minska olyckorna.

Hon vill försöka få riskpatienter att använda byxorna redan före första brottet. Därför måste hon ta reda på vad som kan förmå brottbenägna att använda dem eller vad som hindrar att de använder dem och skaffa praktisk kunskap överhuvudtaget kring höftskyddet.

För detta begär hon 289 000 kronor utanför sin kliniks driftsbudget.

> Inga pengar

Men sjukhuset har inga pengar att lägga på höftskydd. Ingen får tillsäggsanslag och Dagmarpengarna är intecknade. De pengar som finns till förebyggande insatser ska enligt beslut i första hand satsas på barn och unga.

Sjukhusdirektören Olof Larsson ser dock poängen med höftskydden. Operationerna kostar miljoner och blir bara fler och fler.

Nu lovar han ortopedchefen att leta efter pengar utanför sjukhusets budget.

Brutna armar, ben och höfter ökar och kostar hela samhället miljarder i akut vård och hemvård efter sjukhustiden. Vilka som är benägna att få brott är klarlagt och vanligt är att den som drabbats en gång drabbas igen.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons