Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Olycksbilden chockade läsarna

KARLSKRONA Bilden på den döde Karlskronakrögaren som satt kvar i den kraschade bussen har upprört både hans arbetskamrater och hans familj.
– Det kan bli ett ärende för mig, konstaterar pressombudsmannen Olle Stenholm. Jag har varit i kontakt med personer som berättat vilken chock bilden orsakade för de som kände offret.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2001

Dagen efter den svåra bussolyckan i Köpenhamn den 27 februari publicerade

alla tidningar bilder från olycksplatsen. Men bara en tidning hade en bild där ett av offren kunde identifieras – Blekinge läns tidning.

Annons

I tidningen fanns en bild tagen uppifrån och på fjärde raden satt en död man. Han hade huvud bakåtlutat och hans blod hade runnit efter bussen sida.

– Alla kände igenom honom, säger den döde krögarens kollega Torbjörn Bredberg. Till och med hans tvåårige son upptäckte sin pappa på bilden.

– Och det framgick klart att han var död, alla skadade hade hämtats därifrån när bilden togs.

– Vi reagerade mycket starkt på publiceringen.

> Svår chock

Pressombudsmannen (PO) Olle Stenholm informerades om bilden och den påverkan den haft på de människor som stod den döde krögaren nära.

– När jag fick veta vilken chock bilden orsakat på mannens arbetsplats skaffade jag tidningen, säger Olle Stenholm. Och jag har konstaterat att den döde mannen syns tydligt på bilden.

Olle Stenholm har jämfört med kvällstidningarnas publicering av bussoyckan och konstaterar att de varit mer återhållsamma än BLT.

Ännu har PO inte fått in någon anmälan mot tidningen.

Däremot kan PO på eget initiativ ta upp fallet till granskning. Men för att göra detta måste han en fullmakt från offrets anhöriga.

Annons

– Jag har med tanke på de tragiska omständigheterna inte velat störa dem, säger han.

– Dessutom är det ju möjligt att det kommer in en anmälan från dem.

> Kommer att anmäla

Enligt Torbjörn Bredberg överväger den dödes föräldrar att anmäla Blekinge läns tidning för bildpubliceringen.

Det är inte helt ovanligt att PO tar egna initiativ vid publiceringar som han anser strider på pressens yrkesetiska regler.

Så var det exempelvis när Sydsvenskan och Kvällsposten nyligen fälldes för att ha publicerat en bild från lastbilsolycka i nordvästra Skåne. Även i det fallet fanns ett dödsoffer med på bilden.

Pelle Tagesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons