Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oro för 50 inom posten

BLEKINGE Femtio postkassörer i Blekinge svävar fortfarande i ovisshet om vad som ska hända med deras arbeten. I ett och ett halvt år har de väntat på besked.
– Vi är mycket besvikna på företagsledningen, säger Göran Sunesson, ordförande för Seko post i Karlskrona, Karlshamn och Ronneby. Personalen mår mycket dåligt av denna ovisshet.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2001

Beskeden om hur posten i landet ska förändras har dragit ut på tiden. Det senaste beskedet är att posten öppnar cirka 3.000 nya serviceställen och förlänger öppettiderna. Genom avtal med bensinstationer, kiosker och butiker ska posten finnas där kunderna är.

Samarbetet med butiker och liknande gör att ungefär 1.900 postanställda i landet försvinner. I Karlskrona, Karlshamn och Ronneby berörs 50 postkassörer. De allra flesta är medelålders kvinnor.

Annons

– Vi lever i fullständig ovisshet. Vi vet inte hur mycket kassaservice som blir kvar eller vilka postkontor som blir kvar i länet, säger Göran Sunesson. De anställda erbjuds ett trygghetspaket där de får utbilda sig med lön i 18 månader.

> Enklare bankärenden

Samtidigt erbjuds alla banker ett samarbete som innebär att bankkunderna kan göra enklare bankärenden via postens kassanät. Nordbanken och Postgirot Bank har redan gått med i samarbetet. Förhandlingar pågår med andra banker. Banktjänsterna gäller insättningar och uttag från konton samt att betala räkningar. Någon avgift tas inte ut på tjänsterna.

Nyordningen ska vara i gång hösten 2002. Då ska posten ha ett eget postkontor, med kassatjänst och brev- och pakettjänst, i varje kommun som har öppet fem dagar i veckan mellan 8 och 20.

– Det är en fördel att öppettiderna förlängs, säger Göran Sunesson.

1.800 serviceställen öppnas runtom i landet i butiker och bensinstationer för brev- och pakettjänster. Öppettiderna blir sju dagar i vecckan och ibland dygnet runt. Dessutom kommer det att finnas 1.000 serviceställen i kiosker, på sjukhus, centralstationer och flygplatser med enbart brevtjänst. Där ska man kunna köpa frimärken och emballage samt posta brev.

Lantbrevbärarna fortsätter sin service som vanligt.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons