Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Övningen viktig för hela västvärlden"

KARLSKRONA · – Marinbasen i Karlskrona har ett oerhört strategiskt viktigt läge. Och säkerheten i södra Östersjön har stor betydelse för hela världen. Inte bara för regionen med alla dess angränsande länder utan för hela Europa. Jag betraktar vår stora NATO-övning här som en av de viktigaste årligen återkommande övningarna.
Det sade amiralen John W. Townes III under ett blixtbesök i Karlskrona i går.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2001
Två av de övande fartygen på väg in till hamn i Karlskrona för paus, robotbpåten HMS Nynäshamn och finska 437 Rolnik i bakgrunden.
Två av de övande fartygen på väg in till hamn i Karlskrona för paus, robotbpåten HMS Nynäshamn och finska 437 Rolnik i bakgrunden.Foto: 

Townes leder hela operation Baltops 01 som just nu pågår i södra Östersjön med deltagande från 14 nationer.

Ungefär 5.000 marinsoldater, 45 ytstridsfartyg, sex ubåtar samt flyg är insatta i den USA-ledda övningen som i första hand går ut på att skydda transporter och flyktingar i södra Östersjön.

Annons

> Bas för flottor

– Anledningen till att jag vågar påstå att säkerheten i södra Östersjön är en fråga för hela västvärlden beror på att så många länder har Östersjön som bas för sina flottor och sina försörjningssystem, bland annat de oerhört viktiga oljetransporterna, säger John W. Townes.

Han betraktar övningen som lyckad hittills, inte minst för att soldaterna getts möjligheter att knyta personliga kontakter.

– Just att det skapas personliga relationer mellan människorna från de olika länderna utgör en av hörnstenarna i att bygga fred trots att man övar med ett stort krigsmaskineri, säger John W. Townes.

Ett inslag i övningarna var att man testade kommunikation mellan enheterna via internet.

Den finska övningsflottan leds av kommendören Dan Wilén.

– För Finlands del är det av största vikt att den här delen av Östersjön kan hållas så öppen och fredad att olje- och mattransporter kan pågå obehindrat även i orostider. Och övningen hittills har gett klart besked om både vikten av samövningar och möjligheterna att säkra Östersjön som ett fredens hav, säger han.

Ochså Dan Wilén betonar Karlskronas viktiga strategiska läge i Östersjön.

– Det är i den här delen av Östersjön som nyckeln till ett fredat innanhav ligger, säger han.

Både han och USA-amiralen Townes framhåller det kända faktum att invånarna i Karlskrona har en mycket positiv inställning till marinen.

Annons

– Det är naturligtvis viktigt att värna och vårda den kontakten med civilbefolkningen, säger Townes.

Har spännande historia

Under helgen har enheter ur den svenska, finska, tyska, polska och lettiska flottan getts möjligheter till paus i Karlskrona.

– Jag vet att soldaterna haft en trevlig period i det vackra Karlskrona. Själv har jag den här gången inte haft tid att stanna i land så länge att jag hunnit ta del av det som finns att se i den här världsarvsstaden, men jag kan försäkra att Karlskronas spännande historia intresserar mej väldigt mycket och att jag på något sätt ska försöka ta mej tid att se mej omkring, säger John W. Townes III som till vardags är amiral i USA:s östkustflotta, stationerad mellan Miami och New York.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons