Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pengarna tillbaka vid strömavbrott

KARLSKRONA Elbolagen kan tvingas betala en staffavgift till abonnenterna vid strömavbrott. Förslaget finns i en utredning som presenterades av regeringen igår.
För Sydkraft kan det innebära kostnader på flera miljoner kronor vid ett avbrott.
– Det vore bättre om vi fick använda pengarna till investeringar för att erbjuda säkrare leveranser, säger Thomas Thorkelsson, nätmarknadschef för Sydkraft el syd.
Men konsumetvägledaren Pia Eriksson tycker ersättningen är bra.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2001

Utredaren, Jörgen Andersson, föreslår att elbolagen ska betala straffavgiften på 500 kronor om avbrottet är längre än 12 timmar. Varar avbrottet mellan ett till två dygn ska kunden kompenseras med 1000 kronor och 3000 kronor mellan andra och tredje dygnet. Efter 72 timmars elavbrott bör kunden få 6000 kronor.

– Jag tror inte kunderna blir nöjda för att de får 500 kronor, de vill ha leveranssäkerhet och då krävs investeringar, säger Thomas Thorkelsson.

Annons

> Orkanen 1999 slog lamslog länet

El-utredningen tillsattes i vintras med anledning av stora avbrott som drabbade Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby. Då blev 100 000 abonnenter utan el.

Under det senaste året har Blekinge varit förskonat från längre strömavbrott.

– Vi har inte haft så långa avbrott som utredningen vill ge kompensation för på ett år. Senaste allvarliga ovädret var orkanen 1999, säger Thomas Thorkelsson. Det går att ha en nollvision men vi kan inte rå på väder och vind.

> Dyrt för bolaget

Om utredningsförslaget blir verklighet skulle ett längre elavbrott kosta miljontals kronor för Sydkraft.

– Drabbas tusen kunder under minst 12 timmar blir kostnaden för oss cirka en miljon kronor, säger Thomas Thorkelsson. Dessutom är det svårt för oss att veta vilka kunder som varit utan el under en viss period och det kommer att bli svårt att administrera.

I Blekinge har bolaget 40 000 kunder och de som får vänta länge att bolaget åtgärdar avbrotten bor i glesbygden.

Ericsson Software Technology klara sig på egen hand vid ett strömavbrott.

– Vi har dieselaggregat som slås på vid ett avbrott, säger Ulrika Wass, informationschef. Senaste avbrottet var vid stormen hösten 99. Nu ska vi undersöka om utredningen gäller ersättning även till storföretag.

Annons

> Strömlös - ett avtalsbrott

Pia Eriksson är konsumetvägledaren i Karlskrona kommun.

– Elbolagen har ett avtal med kunden och när de inte levererar el är det ett avtalsbrott. Men det är en avvägningsfråga när ersättningen ska ges.

– Vi har varit förskonade från större elavbrott under lång tid men de senaste åren har vi upptäckt att el-näten är väldigt sårbara och bolagen bör se över säkerheten.

Utredningen föreslår också att 70 000 kilometer gammal ledning ska vara utbytt inom tio år. Det betyder en årlig kostnad på 590 miljoner kronor.

– Men jämfört med andra länder håller de el-bolagen i Sverige en relativt hög standard när det gäller el-leveranserna, säger Pia Eriksson.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons