Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pojkar skadade i våldsam vurpa i Falkvik

SÖLVESBORG · Vansinnesfärden genom Falkvik slutade med att den blott 16-årige föraren miste kontrollen över personbilen och i hög hastighet brakade in i ett träd på Båthamnsvägen.
Kraschen blev så våldsam att bilen voltade och blev liggande på taket. Både föraren och hans passagerare, en 15-åring, vårdas nu på Karlshamns lasarett för sina skador.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2001
Foto: 

Bilen hade 16-åringen tjuvlånat av sin bror. Han plockade längs vägen upp den ett år yngre kamraten som tackade ja till att följa med på en åktur genom Falkvik.

Strax innan olyckan i går förmiddag blev polisman Anders Alexson vittne till 16-åringens vilda framfart. Anders Alexson, som inte var i tjänst, befann sig i sin villaträdgård vid Nabbavägen när han hörde ljudet av en vrålande bilmotor.

Annons

– Så fort föraren passerat sista vägguppet axade föraren för fullt. När jag sedan såg bilen passera förbi fritidshemmet och skolan där 30 km/tim är högsta tillåtna hastighet uppskattade jag farten till minst 80 km/tim, men förmodligen gick det betydligt fortare.

> Kvinna såg bilen susa förbi

Anders Alexson såg sedan bilen försvinna i riktning mot Båthamnsvägen och småbåtshamnen i Hermans Heja.

Han var inte ensam om att ha reagerat på 16-åringens vansinnesfärd.

–Jag körde bakom honom på Nabbavägen och skrev då upp bilnumret för att ringa till polisen, berättade efteråt en sölvesborgskvinna.

Kvinnan, som är utbildad undersköterska, hann knappt skriva upp bilnumret innan olyckan var ett faktum.

> Fick ge första hjälpen

I stället fick hon ge första hjälpen på olycksplatsen sedan 16-åringen kört fram till småbåtshamnen där han vände på grusplanen för att köra tillbaka mot Båthamnsvägen. Hjulspåren på planen vittnar om att han axade så att gruset yrde. Förmodligen fick bilen sedan ett kast när den kom upp på Båtshamnsvägens asfalt med påföljd att föraren tappade kontrollen och brakade rakt in i en ek. Smällen var så våldsam att bilen voltade runt och blev liggande på taket. Av kraften slungades också föraren över framsätet och hittades liggande längst bak i bilen.

Till sin lättnad kunde undersköterskan som var först på olycksplatsen konstatera att båda ynglingarna var vid medvetande.

–Den 15-årige passageraren lyckades till och med själv ta sig ut ur bilvraket genom att sparka upp bildörren.

Annons

> Rädd för sin bror

Hon berättar också att den 16-årige föraren var olycklig över vad han ställt till med:

–Vad ska brorsan säga när han får veta att jag kvaddat hans bil?

Räddningskår, polis samt ett par ambulanser var snabbt på plats. Medan de båda ynglingarna fördes till sjukhus där de vårdas för sina skador bärgades bilvraket.

På Båthamnsvägen bor flera barnfamiljer och därför har det längs vägen satts upp skyltar ”Varning för lekande barn”. Bland de boende var stämningen efter 16-åringens buskörning upprörd, men samtidigt drog man en suck av lättnad.

– Rena turen att inga barn befann sig på vägen. Annars hade det kunnat sluta riktigt illa.

En uppfattning som också delas av båtfolket och inte minst då optimistjolleklubben Timan som för närvarande har ett seglarläger igång för ungdomar från hela landet. Det betyder att ungdomar och andra ständigt passerar längs den kurviga infarten till småbåthamnen där olyckan inträffade.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons