Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polenkabeln i drift - med halv kraft

KARLSHAMN Polenkabeln är i drift igen, men med halverad kapacitet. Felet på en återledarkabel är ännu inte lokaliserat och det är fortfarande oklart hur lång tid reparationsarbetet kommer att ta.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2001

Det var i tisdags som all kraftöverföring via Polenkabeln stoppades efter att ett tekniskt fel inträffat någonstans längs den 25 mil lång ledningen.

I fredags kväll återupptogs driften efter att en rad tester utförts. Fram tills felet är lokaliserat och åtgärdat kan dock kabeln inte köras på full effekt.

Annons

Maxkapaciteten är under nuvarande förhållanden 360 megawatt att jämföra med 600 i normala fall.

> Felet inte lokaliserat

Fram till i fredags kväll låg överföringen nere för att personal skulle kunna arbeta med att lokalisera felet genom att göra tester via strömstötar som skjuts genom kabeln. De analyser av testerna som hittills gjort har dock inte kunnat ge svar på var exakt felet finns.

Det som framkommit är att det handlar om ett fel på en av de två återledarkablarna och att felet verkar ligga någonstans i närheten av den polska kusten.

@F12M: Kortare stopp

@F11BRÖD: Eftersom det ännu inte står helt klart var skadan på återledarkabeln finns, är det i nuläget omöjligt att sia om hur lång tid reparationsarbetet kommer att ta.

– Ju närmare kusten det ligger desto lättare kommer arbetet att gå, säger SwePol Links VD Lars Marketeg och berättar att man har en intensiv vecka framför sig med att först och främst lokalisera felet via ytterligare analyser av testerna.

Han utesluter inte att det kan komma att bli frågan om ytterligare tester för att hitta den exakta punkten. I så fall kommer kraftöverföringen åter att stoppas, dock för en kortare stund.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons