Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen: Var försiktig med dina personuppgifter

Id-kapning är nu det vanligaste bedrägeribrottet. På andra plats kommer bluffakturor. Enligt Brottsförebyggande rådet har id-bedrägerierna ökat med två hundra procent.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2013

– Vanligast är att man använder uppgifterna till att köpa varor eller tjänster i en annans namn, säger Billy Ingemarsson, kommissarie vid Blekingepolisens IT-avdelning.

65 000 svenskar drabbades förra året av identitetskapningar och blev bestulna på omkring 2,7 miljarder kronor.

Annons

Armin Arifagic i Karlskrona är långt ifrån ensam om att någon beställt varor genom att uppge hans namn, adress och personnummer. Han har haft turen att kunna stoppa transaktionerna i tid så att varorna kunnat skickas tillbaka till avsändaren.

Enligt Billy Ingemarsson använder bedragarna olika metoder för att komma över de beställda varorna innan de anländer till den kapade adressen. Det kan bli besvärligt för den drabbade att förklara att det inte är han eller hon som beställt och tagit emot varorna.

– Du riskerar att bli återbetalningsskyldig om du inte kan styrka att det är någon annan som har gjort det.

Billy Ingemarssons bästa råd till allmänheten är att man ska vara försiktig med sina personuppgifter och inloggningskoder.

Ha kontroll över din post, skaffa gärna en låsbar brevlåda. Kasta inte personlig information (som exempelvis personnummer och kontonummer) i soporna eller tidningsinsamlingen.

Var restriktiv med att lämna ut dina personuppgifter, undvik att uppge de fyra sista siffrorna i de fall du kan.

Polisanmäl direkt om du drabbas.

Spärra din identitet hos samtliga kreditupplysningsföretag, kontakta din bank. Bedrägerispärren innebär att företagen inte lämnar ut några uppgifter om det spärrade personnumret. Nackdelen är att även den riktiga ägaren till personnumret inte heller kan beviljas lån och krediter.

Se mer på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Källor: bland annat UC, Soliditet och BRÅ.

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons