Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Prinsens väg mot fänriks grad har börjat

KARLSKRONA Vanligtvis kallas han väl Prinsen. Eller Carl Philip. Men de närmaste månaderna heter han 102 Bernadotte. Igår ryckte han och 129 andra kadettelever in på Trolle.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2001
Inte de stora ordens man - snarare tvärtom. Det gavs ingen tid att tala med 102 Bernadotte.
Inte de stora ordens man - snarare tvärtom. Det gavs ingen tid att tala med 102 Bernadotte.Foto: Mattias Pettersson

Igår kom han hit, prinsen. Klockan halv ett var det upprop för de 130 nyanlända kadetterna, och därefter fotografering för militärlegitimationerna. Dock inte för pressen, som fick vänta i blåsten intill Amiralitetskyrkan. Men strax innan halv två dök kadettgrupp 1 upp och promenerade över till Trolle.

Någonstans mot slutet av folkhopen - men inte allra sist - syntes den lite blyga gestalten av 102 Bernadotte - vanligen berömd som prins Carl Philip. Och vips var gruppen borta igen, och pressfolket kunde åka hem till respektive redaktion.

Annons

> Plugget igång

Samtidigt gjorde sig Carl Philip och hans vänner redo för mängder med information.

– Det blir information och mer information, säger Ulf Öberg, chef på kadettlinjen.

Därefter blir det middag på kvällen, och inkvartering i ”Blå huset” på Gullberna.

Carl Philips tid i Karlskrona är en del av hans officersutbildning. Han har redan gått igenom en grundutbildning på amfibieregemente 1 i Stockholm, och gör nu en fördjupning inom flottan.

Till den teoretiska utbildningen hör fem högskolepoäng i ämnet Säkerhetspolitik i Östersjöregionen - precis som tidigare antytts. Därefter kommer åtta veckor på HMS Carlskrona. Carl Philip och övriga kadetter kliver ombord i Muscat på Arabiska halvön och följer fartyget på hennes sista etapp på hemväg.

> Blir fänrik

Till hösten fortsätter Carl Philip sin militära utbildning, men då i Karlberg, Stockholm. Då blir det tematiserade tvärvetenskapliga studier med allt från officerens uppgifter till fallskärmshoppning.

Våren nästa år ägnas bland annat åt en fjällmarsch. Aktiviteterna hösten 2002 kommer att utformas i samråd med hovet, och till sist återvänder Carl Philip till Karlskrona för sin examen i december 2002. Han är då fänrik.

Från marinens sida är man återigen noga med att påpeka att Carl Philip inte kommer att få någon specialbehandling, sin bakgrund till trots. Man avfärdar bestämt påståenden om att Carl Philip skulle fått specialtillstånd att välja rumskamrat.

– Alla kadetteleverna lever parvis i tvårummare, och alla som vill får välja rumskamrat. Detta är inte något privilegium för Carl Philip, betonar Ulf Öberg.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons