Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Protester mot Ams sammanslagning

BLEKINGE Ams vill slå ihop länsarbetsnämnderna och Ams till en enda myndighet. Förslaget får svidande kritik från Sif:s avdelning i Blekinge.
– De skulle innebära att det regionala förankringen i länsarbetsnämnden försvinner. Förslaget förstärker bilden av Ams som en grå, stelbent och mindre verklighetsbaserad organisation, säger Lars Hasselgren, regionchef för Sif.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2001

Ams tycker att den nuvarande organisationen inte fungerar och menar att den har stora brister i kvalité, effektivitet, enhetlighet och rättssäkerhet. Man vill istället samordna verksamheten och ge den en enhetlig ledning över hela landet.

En centralisering av arbetsmarknadspolitiken, som Sif bestämt motsätter sig.

Annons

– Det innebär att vi får en nationell arbetsmarknadspolitik, lika för stad och landsbygd och som inte tar hänsyn till de olika regionernas förutsättningar, menar Lars Hasselgren.

> Utveckla inte avveckla

– Vi menar att länsarbetsnämndens styrelse spelar en viktig roll i länet genom sin lokala och regionala förankring, sin kompetens och sitt engagemang för arbetsmarknadspolitiken.

– I Ams förslag tar man bort länsarbetsnämndens möjligheter att själv besluta och finna egna regionala lösningar som varit och är nyckelordet för tillväxt och regional utveckling.

Istället för att avveckla regionala mötesplatser borde de utvecklas menar Sif och pekar bl.a. på att tillväxtavtalen i länen bygger på den regionala tanken att det är regionerna själva som skall skapa den regionala näringspolitiken och därmed förutsättningar för tillväxt och sysselsättning i regionen.

> Andra orsaker

De problem Ams pekar på i den nuvarande organisationen kan enligt Sif inte kopplas till de regionala styrelserna. De är istället en följd av skiftande signaler, nya reformer och ryckighet i den centrala styrningen av verket från såväl politiker- som tjänstemannahåll.

– Vi tycker att Ams regelsystem bör ses över och anpassas till 2000-talets förutsättningar. Styrningen av verksamheten försvåras inte heller av om de regionala styrelserna behålls, tvärtom kan det i många fall bli en bättre styrning med en stark regional styrelse som verkställer besluten efter viss regional tolkning, säger Lars Hasselgren.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons