Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Protesterna tilltar mot vedeldning

BRÄKNE-HOBY Protesterna mot vedeldning tilltar i Ronneby kommun. Missnöjet med vedeldarna är inte längre enbart ett
fenomen i centralorten.
Nu reagerar boende i Mölleskogsområdet i Hoby mot den påträngande röklukten. Häromdagen damp en skrivelse från en av de boende i Mölleskogsområdet ner på Miljökontoret.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2001

– Vi kommer att inleda en utredning, säger miljöinsperktör Thomas Gummesson på Miljökontoret i Ronneby, när han kommenterar skrivelsen, till vilken 40 bilagor är bifogade! Bland annat nyhets-och debattartiklar i frågan.

> Värmer upp hela hus

Annons

– Det handlar inte om trivseleldning utan om regelrätt uppvärmning av en-och en halvplanshus i Mölleskogsområdet. Och situationen har spetsats till de senaste veckorna - med synlig rök i luften och mycket stark röklukt, anser författaren till skrivelsen.

– Följderna av vedeldningen är mest kännbara förmiddagar och kvällar och det eldas för fullt ut långt in på kvällen. Den pågående anslutningen till fjärrvärmen har hittills bara resulterat i smärre förbättringar i Mölleskogsområdet.

I skrivelsen förs fram krav på en kartläggning av vilka typer av vedpannor som används och i vilken omfattning vedeldning förekommer.

Miljöbalken är entydig i miljöfrågor av det här slaget - människor har rätt att slippa den besvärande röken som dessutom är mycket hälsovådlig, heter det vidare i skrivelsen.

> Klara regler i tätbebyggt område

Det blir nu Miljökontorets sak att reda ut en rad olika sakförhållanden. Bland annat måste frågan om vissa av de skorstenar som används är tillräckligt höga besvaras.

– De korta avstånden mellan villorna i området är skäl nog att olämpligförklara vedeldning för uppvärmning. Det måste komma regler för vad som gäller när man eldar med ved i tätbebyggt område, anser den klagande i Mölleskogsområdet.

Han föreslår därför en metergräns för vedeldning och begränsade tidsperioder.

– Ett vedeldningsförbud mellan den första maj och den 30 september är en rimlig åtgärd.

Grannsämjan försämras ofta i områden där boende tar strid för restriktiv vedeldning. Icke vedeldare ställs mot vedeldare.

Annons

De som är besvärade ska inte behöva namnge grannen, anser den klagande, som nu kräver krafttag mot vedeldningen i Mölleskogsområdet.

> Följ Olofströms exempel

– Olofströms kommun har genomfört begränsningar i tätbebyggt område. Det kan även Ronneby kommun göra, sägs det i skrivelsen där det också understryks att det är Miljönämndens skyldighet att agera i enlighet med de direktiv som finns i den nya Miljöbalken.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons