Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Protestlistor mot ”Antikrundan”

KALMAR Fler än 1.000 personer hade skrivit på de protestlistor mot att de nya tågen tagits från Kust-till-kustbanan för att i stället sättas in i Mälardalen. Resultatet har blivit att linjen Karlskrona-Emmaboda trafikeras med tåg som folket döpt till ”Antikrundan”. I går överlämnades listorna till Karl-Johan Bodell, chef för kust-till-kustbanan i Kalmar.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2001
Jeanette Nilsson och Caroline Fredriksson överlämnade protestlistorna till Karl-Johan Bodell i Kalmar.
Jeanette Nilsson och Caroline Fredriksson överlämnade protestlistorna till Karl-Johan Bodell i Kalmar.Foto: 

– Jag kan inte annat än beklaga näringsdepartementets beslut att låta Rikstrafiken placera tågen i Mälardalen i stället för här i sydostsverige, säger Karl-Johan Bodell.

Han kommer nu att lämna protestlistorna vidare till Rikstrafiken och bifoga ett hopp om att beslutet ändras.

Annons

Under tiden trafikeras linjen med de gamla utrangerade tågen fram till år 2002.

Såväl Blekingetrafiken som Skånetrafiken har beställt sju nya tåg från Adtranz av samma typ som idag trafikerar sträckan över Öresundsbron.

Meningen är att de ska förstärka Kustbanan mellan Karlskrona och Köpenhamn samt också linjen Karalskrona-Emmaboda-Växjö.

De nya tågen, som byggs i Kalmar, kostar 60 miljoner och tar 200 passagerare.

Jeanette Nilsson och Caroline Fredriksson, båda från Karlskrona, har tagit initiativet till protestlistorna. Det var också de som överlämnade namninsamlingarna i går.

– Vi är glada över den respons vi fått från passagerarna på linjen Karlskrona-Emmaboda och hoppas självfallet att protesterna ska ge resultat, säger de.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons