Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagsmännen har hyfsad kontroll på sina kvitton

BLEKINGE Stickprovskontroll i kvittodjungeln. Blekinges riksdagsledamöter håller ganska bra koll på sina reseräkningar. Sydöstran valde att granska ledamöternas kvittoredovisning under två månader 1999. Visst finns slarvmajjor och slarvjontar, men blekingarna är långt ifrån värstingen Yvonne Ruwaidas, mp, strulnivå.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

Frågan om hur riksdagsmännen använder sina betalkort och hur de redovisar kvitton fick igår talmannen Birgitta Dahl att kalla till sig gruppledarna för riksdagspartierna.

> Skärpta regler

Annons

Vid mötet fick gruppledarna information om de skärpta rutiner som infördes i juni 1999. Det innebär att riksdagsledamoten ansvarar för att attestera sina kortfakturor och att kvitton för utgifterna lämnas in till förvaltningskontoret.

Birgitta Dahl är upprörd över slarvet med kvittoinlämningen. I en kommentar till TT säger hon:

– Vi förutsätter att ledamöterna i riksdagen är hederliga och ordentliga människor, som är värda förtroendet.

När Riksdagsstyrelsen har möte nästa månad kommer Brigitta Dahl att ta upp frågan om riksdagen ska införa hårdare kontroller. En tanke är att ledamöterna får stå för kostnaderna själva och sedan skriva reseräkningar.

> Enkel kontroll

För att testa hur det står till med de blekingska riksdagsmännens kvittoredovisning tittade Sydöstran närmare på kvittoinlämningen under två månader 1999. Detta är inte på något sätt en heltäckande undersökning, men dock en fingervisning om hur våra ledamöter sköter sig.

Ingen av riksdagsledamöterna hade stora luckor i sina redovisningar. Riksdagens förvaltningskontor har bara anmärkningar på Karin Olsson, s, (kvitton på p-avgifter för 160 kronor och ett taxikvitto på 350 kronor saknas) och Christer Skoog, s, (kvitto på en t-o-r-resa på 3886 saknas).

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons