Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rockfestivalen bytte kravallstaket i sista minuten

NORJE · Sedan två personer sent på fredagskvällen blivit skadade när kravallstaketet gav vika när publiken tryckte på fick rockarrangörerna i Norje plocka fram sina gamla staket för att rädda lördagskonserterna.
Festivalens presschef Tony Balogh ger polisen skulden för det inträffade:
– Bara ett par dagar innan festivalen fick vi veta att polisen skickat våra beställda kravallstaket till EU-toppmötet i Göteborg!
Nyheter • Publicerad 10 juni 2001

Han berättar att redan i december förra året gjorde rockarrangörerna sin beställning av 60 meter kravallstaket. En beställning som skriftligen bekräftades av Sölvesborgs närpolischef Thorsten Persson.

För rockarrangörerna kom det därför som en chock när man i tisdags morse fick veta att de beställda kravallstaketen skickats till EU-toppmötet i Göteborg.

Annons

– Vad skulle vi göra? Det enda besked vi fick från polisen var att vi skulle lösa säkerheten på egen hand, säger Tony Balogh och slår ut med händerna i en förtvivlad gest.

På onsdagen, bara drygt ett dygn innan festivalen skulle starta fick arrangörerna kontakt med ett Malmöföretag som hyrde ut kravallstaket som var godkända av polisen.

> Två skadades

Första kvällen gick det bra. Men när Hammerfall spelade på fredagskvällen visade det sig att de inhyrda kravallstaketen inte höll måttet när publiken började trycka på. Hammerfall insåg faran och gjorde en paus för att ingen skulle bli skadad. Så fort publiken lugnat sig fortsatte man att spela.

Det var senare på kvällen som två personer klämskadades vid W.A.S.P:s spelning på Rock Stage-scenen som det inhyrda kravallstaketet gav vika när folkhavet började trycka på bakifrån. De båda skadade, en man och en kvinna, togs först om hand av Röda Korsets sjukvårdare på platsen och fördes sedan vidare till lasarettet i Karlshamn. En av de skadade hade fått en klämskada på halsen medan den andra hade klämt armen.

– Som tur var visade det sig inte vara några allvarliga skador. Efter omplåstringen på sjukhuset var de båda tillbaka på festivalområdet vid midnatt, berättar Tony Balogh.

> Höll inte måttet

Han medger att de inhyrda kravallstaketen från Malmöföretaget inte höll måttet.

– De är alltför instabila och tippar lätt över om publiken trycker på.

För att rädda lördagskonserterna beslöt därför arrangörerna att runt de stora scenerna ersätta de inhyrda mot de gamla staketen som man hade på lager och som använts vid de tidigare nio frestivalerna.

Annons

– Våra gamla är betydligt stabilare och säkrare, konstaterade Tony Balogh, när han jämförde de båda stakettyperna.

Han tycker samtidigt att de båda olyckstillbuden på fredagskvällen fått alltför stora proportioner i riksmedia.

– Hade det inte varit för förra sommarens Roskildefestival när nio personer omkom under Pearl Jams konsert skulle de här två incidenterna ha passerat obemärkt förbi. Samtidigt är det viktigt att händelsen i Roskilde inte upprepas, tycker han.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons