Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ronnebybor i stort astmaprojekt

BLEKINGE Åtta Ronnebybor som nyligen fått astma ska vara med i en större studie och testa en ny behandlingsmetod. Om försöket faller väl ut kan det leda till att astmasjuka i framtiden inte behöver använda lika mycket cortison som de gör nu.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2001

Det är distrikstläkare Peter Fridström vid vårdcentralen som valts ut att pröva den nya metoden tillsammans med några andra vårdcentraler runt om i landet.

– Jag har intresserat mig extra för astma, därför är Ronneby med. Det är inte så att Ronnebys astmapatienter skiljer sig från andra.

Annons

De åtta som ska delta i testet vet om att de är försökspersoner och har fått chansen att tacka nej. De är mellan 18 och 60 år, och de har inte tidigare tagit cortison.

> Icke-rökare

De är heller inte rökare. Då vore provet meningslöst.

– Patienterna får med sig en andningsmätare och de ska själva hålla noga reda på sin sjukdom och sina mediciner så att de kan notera hur mycket de tar och hur de mår. Det har den goda bieffekten att de lär sig mycket om sin astma och det är alltid bra, säger Peter Fridström.

Hittills har patienter som nyss fått astma behandlats i tre olika steg allteftersom sjukdomen utvecklat sig. I de första stegen har de fått spray och som vidgat luftrören och underlättat andningen just då, i andra steget inhalator som utvidgar tillsammans med cortison. Först i tredje steget har patienterna fått långtidsverkande utvidgande medicin tillsammans med cortison.

> Ingen vet vem

Nu gäller det om det går att få en lämplig kombination av långtidsverkande medel och cortison redan från början.

Varken Peter Fridström eller de åtta patienterna vet vem som får den gamla vanliga medicinen och vilka som får den nya. De hoppas att det ska synas när studien utvärderas senare i år.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons