Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Särskilda underbyxor kan förebygga benbrott

BLEKINGE Underbyxor med små plastsköldar precis över höfterna minskar risken att äldre bensköra personer bryter höftben när de ramlar. Det är bevisat.
– Vi har sådana till våra gamla i särskilt boende. Men det är inte självklart med sådana byxor. Först vill vi veta varför de gamla faller och om det i stället går att förhindra fallen.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2001

Det säger Karlskrona kommuns konsultteam. Det består av företrädare för olika yrken som tillsammans fortlöpande förbättrar arbete, metoder och teknikeri äldres serviceboende.

Nyligen föreslog landstingets ortopedichef att landstinget skaffar egen kunskap kring byxor med sidosköldar för att få brottbenäga äldre att använda dem mer.

Annons

Där de provats har de visat sig spara massor av plågsamma brott och dyra operationer med efterföljande vård hemma. I landstinget blev det nej, för det fanns inte pengar att skaffa kunskap för.

– Men vi har börjat studera fall bland äldre för vi ville inte vänta på beslut i landstinget, säger sjukgymnasten Catharina Somehagen, sjuksköterskan Ingeli Ungerbäck och arbetsterapeuten Catarina Lambrant.

> Bäst utan fall

De började inte med byxorna utan med fallen. Systematiskt lät de personal på utvalda boenden notera alla fall, när på dagen de skedde, i vilken situation, med vilka skor och med en del uppgifter kring den som fallit, till exempel medicin.

– Då upptäckte vi att de flesta faller tidigt på eftermiddagen och att de faller när de ska gå på toaletten. Bara den kunskapen hjälper oss att förebygga fall. Personalen blev intresserad av undersökningen och observant. Nu får de äldre på de undersökta boendena mer tillsyn och hjälp just den tiden och i den situationen. Fallen har minskat.

Det är så äldreomsorgen vill arbeta, att utifrån kunskap förebygga. Men det kräver personal.

– Det idealiska vore om det syntes att vi sparar reda pengar på benbrott som inte händer och i stället får mer pengar till personal som förebygger, säger de tre.

Till hösten ska alla äldreboenden göra samma fallunderundersökning för att få kunskap att arbeta efter.

> Värst bland de äldsta

Byxor med sidosköldar blir aktuella när det inte går att göra mer runt om fallen.

Annons

Formella villkor kring byxor med sidosköldar finns inte, men det finns riktlinjer att gå efter.

Det kan vara att den gamla är benskör, inte själv kan se upp med risker eller ta till sig information. Det kan vara så att personen blir yr av sjukdom eller medicin och inte minst har fallit förr.

– Vi träffar bara dem i särskilt boende. De som bor hemma kan få hjälp av hemtjänstpersonal eller distriktssköterskor. Men brotten ökar med stigande ålder, så proportionellt är det många från särskilt boende som drabbas av brott. Det är också övervägande kvinnor eftersom de blir mer bensköra och för att de blir äldre.

> Integritet

Det kan vara svårt att förmå människor att ändra vanor, att acceptera nyheter. Det gäller inte minst äldre.

– Ibland vill inte de gamla röja bland sladdar och mattor för att få en säkrare bostad. Ibland vill de inte heller ha byxor med sidosköldar, säger de tre från konsultteamet.

Det finns tillfällen när byxorna är obekväma. De kan kännas hårda att ligga och sova i. De kan också vara besvärliga vid toalettbesök.

– Om en person klarat toalettbesök själv tidigare men inte längre gör det med sköldbyxorna, ska personen då verkligen ha byxor med sköld? Sådant måste man tänka igenom för den inskränkningen i den personliga integriteten är viktig för den enskilde.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons