Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skadades i fall från elefant

RONNEBY Christer Förberg föll åtta meter rakt ner i en begsskreva när remmen till elefantkorgen brast. Efter fallet hamnade han på rygg i en stenhög...
Smärtan var obeskrivlig, säger Christer som direkt efter olyckan släpades upp på en liten väg på den thailändska landsbygden för iltransport till närmaste sjukhus.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2001
Christer Förberg föll från elefantryggen under sin semestervistelse i Thailand i december. Han föll ner i en sju-åtta meter djup bergsskreva och hamnade på rygg - i en stenhög.
Christer Förberg föll från elefantryggen under sin semestervistelse i Thailand i december. Han föll ner i en sju-åtta meter djup bergsskreva och hamnade på rygg - i en stenhög.Foto: Mattias Mattisson

Semesterresan till Thailand blev inte den resa Miljötekniks-anställde Christer Förberg i Ronneby och hans sambo hade tänkt sig. Redan under resans fjärde dag gick drömmen om en avkopplande vistelse i Thailand i kras.

20 personer och tio elefanter deltog i den utflykt på thailändska landsbygden som var ytterst nära att kosta Christer Förberg livet - eller göra honom till invalid.

Annons

> Katapulteffekt

– Elefanten lunkade på lugnt och tryggt i en liten bäck och vi njöt av landskapsbilden från elefantryggen, berättar Christer.

Olyckan inträffade när elefanten kom upp på en platå. Plötsligt bast remmen till elefantkorgen.

– Allting gick mycket fort, jag slungades ur korgen som från en katapultstol och efter ett fall på sju-åtta meter hamnade jag mitt i en stenhög, säger Christer Förberg.

Hans sambo klarade sig undan med blotta förskräckelsen och några rejäla blåmärken. När remmen till elefantkorgen brast gled hon ur korgen och kasade ner från elefantryggen.

> Knäckte sju revben

– Hon blev ordentligt mörbultad. men lyckligtvis ådrog hon sig inga skador, säger Christer.

– Min första tanke var att jag hade spräckt buken. Min sambo frågade om jag kunde röra armar och ben. Det kunde jag, men det gjorde fruktansvärt ont och smärtan lindrades knappast av att jag blev släpad i armarna från olycksplatsen. Jag tror att jag fick smärtstillande, men jag har inget minne av det.

Han knäckte sju revben - och ådrog sig lungskador... men väl uppe på en mindre väg väntade biltransport och det gick undan när Christer kördes till nämaste sjukhus i bergen.

Utrustningen på sjukhuset var ganska bristfällig, men Christer blev imponerad av läkarens lugn och kunskaper.

Annons

> Bra stöd från Fritidsresor

– Han gjorde ett snitt i sidan på mig och förde in en slang för att tömma den vätskefyllda lungan. Bara någon timme senare flyttades Christer till ett privatsjukhus i Phuket, orten för semestervistelsen i Thailand.

Christer fick tillbringa åtta dagar på sjukhus och det fanns planer på att låta

ett läkarteam i Köpenhamn hämta och flyga hem honom för fortsatt vård.

– Läkarna var oroliga men det var inte värre än att jag klarade fyra dagar på hotell, även om jag var sängbunden, säger Christer. Den 19 december flög han till Malmö och dagen efter var han hemma i Karlskrona igen.

Nu går han på sjukgymanstik i Ronneby och om allt går som Christer tänkt sig och hans avundsvärda fysik inte sviker honom är han redan inom en vecka tillbaka på sin arbetsplats i Ronneby.

> Fullgott försäkringsskydd

– Jag börjar väl med att arbeta halvtid, säger Christer som tycker att han fick bra stöd från researrangören Fritidsresor under sjukhusvistelsen i Thailand.

– Alla ställde upp helhjärtat och det saknades inte blommor vid min sjuksäng.

Men blommor, chokladaskar och tröstande ord väger lätt jämfört med ett fullgott försäkringsskydd.

– Pengar är visserligen inte det första man tänker på när man skadas svårt, men det är viktigt att kolla upp försäkringsskyddet inför utlandsresan. För vår del finns inga frågtecken. De försäkringar vi tog innebär att kommer att få kompenseras fullt ut, tillägger Christer Förberg.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons