Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skäll på regeringen – inte tandkirurgen

BLEKINGE För att skydda personalen mot utfall från ilskna, förtvivlade patienter har käkkirurgen på sjukhuset i Karlskrona satt upp ett anslag där ilskan hänvisas till riksdagsbeslut och att den som är arg bör vända sig till de lokala politikerna.
– Jag själv får ta emot skäll men allra mest går det ut över den personal som sköter kassan, säger Jonas Palmqvist.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2001

Han är chef för käkkirurgen och har sett detsamma som hans kolleger vid de stora sjukhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö just slagit larm om:

patienter som inte har råd att gå till tandläkaren måste i stället komma till käkkirurgen för stora ingrepp när skadan gått för långt. Det kostar så att patienterna baxnar.

Annons

– Visst syns det att taxeändringen fått folk att avstå tandvård. Det slår naturligtvis värst mot dem som har det svårast.

– Taxan har gått upp ungefär 500 procent det senaste året. En tandutdragning som kostade 200 kronor kostar nu 1 500 kronor, säger Jonas Palmqvist.

> Avstår remiss

Till hans klinik kommer bara patienter med remiss. Det som måste göras kräver specialist och back-up utöver vad vanliga tandkliniker har.

Jonas Palmqvist har sett följderna av den förändrade tandvårdstaxan på flera sätt. Ett är att antalet remisser minskat med 300 på ett år. Patienter avböjer remiss för behandling som kostar mycket, men som bör utföras.

Ett annat sätt är att patienter kommer för att dra ut tänder eller behandlas på annat kvalificerat sätt därför att de avstått från normal tandvård i tid.

– De kommer när det helt enkelt blir för djävligt, säger Jonas Palmqvist.

Enligt larmet från de stora sjukhusen har allvarliga infektioner i käkarna ökat kraftigt det senaste året. Än har det inte slagit igenom i den offentliga statistiken, men käkkirurgerna där är överens om att infektioner som beror på dåliga tänder ökar.

> Taxe-chock

Tidigare hade sjukhusets käkkirurg samma taxa som sjukvården. Men efter reformen har den tandvårdstaxa.

Annons

Den taxan är inte bara många gånger högre, den är nästan obegriplig också.

– Vi på kliniken har svårt att tolka den. För allmänheten måste den vara obegriplig, säger Jonas Palmqvist.

Han tycker det är olyckligt att munnen inte räknas till kroppen på sjukhuset.

– Just här handlar det ju aldrig om skönhetsvård utan det handlar om sjukvård, säger han.

Det handlar om tusenlappar för de patienter som måste få vård på käkkirurgen. De blir våldsamt arga och det händer att de tror att det är kliniken som roffar åt sig.

– Men vi hänvisar till riksdagen och politikerna. Tyvärr är det nog få pateinetr som verkligen tar kontakt med politikerna. De skäller här och när ilskan runnit av låter de saken bero.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons