Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skatterazzia på Saltö mot misstänkta svarta affärer

För några veckor sedan gjorde Skatteverket ett blixtnedslag mot ett företag i fiskhamnen på Saltö. Åtta personer från Skatteverket kom till företaget och beslagtog bokföring. Motivet var att säkra bevis för skatteflykt i större skala.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2013
Foto: 
samma ägare. Nordic Hundfoder är inhysta i samma fastighet som Foodia i Saltö fiskhamn. De båda företagen har också samma ägare.
samma ägare. Nordic Hundfoder är inhysta i samma fastighet som Foodia i Saltö fiskhamn. De båda företagen har också samma ägare.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN

Det aktuella företaget Nordic Hundfoder International finns i samma lokaler som Foodia Nordic. De båda företagen har också samma ägare.

Samtidigt med tillslaget i Karlskrona gjordes ett annat i Ystad där Nordic Hundfoder också har verksamhet.

Annons

Bakgrunden till tillslaget är en skatterevision som gjordes på företaget tidigare i vår.

Då hittade Skatteverket uppgifter som tydde på svarta affärer och att intäkter systematiskt undanhållits skatt.

Skatteverket vände sig till Förvaltningsrätten som för en månad sedan gav klartecken för ett tillslag utan att meddela företaget och dess ägare i förväg.

Nordic Hundfoder ägs av Mats Björkskär och var tidigare lokaliserat till Ystad.

Det flyttade till Karlskrona 2011 i samband med att Mats Björkskär köpte det konkursade fiskeföretaget Foodia i Saltö fiskhamn.

Hundfoderföretaget flyttade till Karlskrona för att man var trångbodda i Ystad enligt Björkskär.

Det senaste bokslutet för 2011 och 2012 visar en omsättning på 8,6 miljoner.

Skatteverket misstänker dock att det finns intäkter som inte redovisats. Det är uppgifter från återförsäljare och olika bankkonton som ligger bakom misstankarna.

Mats Björkskär tillbakavisar dock att det skulle förekomma svarta affärer i bolaget.

– Bakgrunden är att en mycket oseriös person försökte nästla sig in i företaget. Det slutade med att vi fick sparka ut honom och som hämnd anmälde han oss till Skatteverket.

Annons

– Jag är inte det minsta bekymrad. Vi hade revision för något år sedan och den var helt blank. Jag räknar med att det blir likadant den här gången.

– Det här är ett framgångsrikt företag som vuxit med 30 procent om året de senaste åren. Det är tack vare det jag haft möjlighet att köpa Foodia och rädda jobben där.

Bakgrunden till razzian

Här är några av de omständigheter som ligger bakom Skatteverkets razzia mot Nordic Hundfoder.

Shell i Lund har tagits bort som återförsäljare på bolagets hemsida. Skatteverket har efter borttagandet gjort provköp på Shell. I samband med det har man fått veta att bolaget levererat till Shell varannan vecka. Några intäkter från Shell i Lund har dock inte redovisats.

En familj fungerar som mellanhand mellan bolaget och kunder utan att vara återförsäljare. Familjen levererar hundfoder och tar emot betalning som lämnas vidare till Nordic Hundfoder. Familjen får leverans var fjärdevecka och uppskattar att det varje gång handlar om beställningar på 12000 kronor. Någon försäljning via familjen har dock inte redovisats av Nordic Hundfoder.

En av de anställda på företaget har ett bankkonto som Skatteverket misstänker används för svartförsäljning av hundfoder. På kontoutdrag finns uppgifter som Skatteverket tror relaterar till fakturanummer. Någon försäljning har dock inte redovisats varken av bolaget eller den anställde

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons