Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sölvesborg klart i företagaretoppen

BLEKINGE Trots alla nystartade IT-företag i östra Blekinge är det inte där Blekinges nyföretagarcentrum ligger. Det är istället Sölvesborg, som inte bara har länets högsta nyföretagande utan ligger i den absoluta toppen bland samtliga kommuner i landet. Förra året startades 119 nya företag i kommunen vilket motsvarar 72 nya företag per 1000 invånare.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2001

Det visar nya siffror får stiftelsen Jobs and Society.

– Det är glädjande siffror, även om jag inte är överraskad. Vi har traditionellt ett högt nyföretagande, säger kommunens näringslivschef Tore Andersson.

Annons

– Samtidigt skall man vara försiktig med statistik. Jag har inte gått igenom sen ännu men där kan finnas fel i den. Därför vill jag inte kommentera siffrorna i den, men det de visar på stämmer med verkligheten.

Totalt ökade nyföretagandet i landet förra året med knappt 9 procent jämfört med 1999. I Sölvesborg var ökningen hela 45 procent.

Sölvesborg ligger klart bäst i länet sett till nya företag per 1000 invånare. Närmast Sölvesborgs 71 hamnar Ronneby med 51 nya företag per 1000 invånare och därefter Karlskrona 47, Karlshamn 41 och Olofström 28.

> Blekinges Gnosjö

Sölvesborg befäster alltså sin ställning som ”Blekinges Gnosjö”. Tord Andersson är mycket nöjd och tycker att utvecklingen i kommunen ofta hamnar i skymundan för IT-boomen i östra länsdelen.

– Det är inte så braskande här men följer man utvecklingen under en längre period så är det Sölvesborg som kan visa den mest positiva utvecklingen. Bortsett från de sista två åren har vi haft en obruten befolkningsökning sedan 1987.

– Småföretagandet är djupt rotat här. Vi har 1400 företag i kommunen, vilket motsvarar har 7:e invånare. Bakom tror jag finns en tradition från fiske-, bonde- och minknäringarna.

Det är bara 25 kommuner som visar ett högre nyföretagande per 1000 invånare. De flesta är kommuner i anslutning till storstadsområdena. Allra högst hamnar Stockholm med 167.

Olofström återfinns i andra änden av kommunlistan. Bara nio kommuner hade ett lägre nyföretagande förra året per 1000 invånare. Allra lägst hamnade Bromölla med 17.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons