Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sopförbränning en cancerrisk

RONNEBY Att bo och leva nära en sopförbränningsanläggning kan medföra betydande hälsorisker.
De närboende riskerar diagnoser som magcancer och cancersjukdomar i strupe och lever. Dessutom ökar risken för andningsbesvär och hjärtsjukdomar. Det visar Greenpeace färska larmrapport. Vid en presskonferens i går i Bryssel krävde därför mijöorganisationen en uppbromsning av EU-ländernas kraftiga utbyggnad av sopförbränning.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2001

Greenpeace alarmerande rapport om de hälsorisker som följer med att bo nära en sopförbränningsanläggning bygger på en rad oberoende vetenskapliga studier.

> Risk för svår ohälsa

Annons

– Rapporten rymmer i princip all tillgänglig litteratur på området. I vart fall allt material som varit föremål för publicering, säger Gunnar Lind på Greenpeace i Stockholm.

Det är svårt och kostsamt att göra studier inom ett område som sopförbränning och det finns material i Greenpeace rapport där hälsoriskerna bedöms som försumbara.

Men de flesta studierna i Greenpeace rapport pekar ändå på att risken för att drabbas av svår ohälsa ökar hos människor som bor nära sopförbränningsanläggningar.

Rapporten ”Incineration and Human Helath”, på svenska förbränning och hälsa är en genomgång av vetenskapliga undersökningar från många länder, främst Storbritannien, Italien och USA.

Undersökningarna visar att forskare vid ett flertal tillfällen har funnit ökade hälsoproblem i områden kring sopförbränningsanläggningar. Människor drabbas av cancersjukdomar i magtrakten, i strupe och lever, samtidigt som risken för hjärtsjukdomar tilltar.

> ”Toppen av ett isberg”

– Gjorda undersökningar ger anledning till djup oro. Men det vi ser är ändå bara toppen av ett isberg, många fler undersökningar måste göras för att vi ska kunna få klarhet i problemens verkliga uppfattning, menar Gunnar Lind på Greenpeace.

Rapporten visar också att sopförbränning, trots minskning av vissa gifter i röken under det senaste decenniet, fortsätter att skapa och släppa ut många miljö-och hälsofarliga ämnen till både luft och aska.

I Sverige finns 22 anläggningar som tillsammans bränner 2,3 miljoner ton sopor/år.

Och det finns planer på att öka kapaciteten till 4 miljoner ton inom fem år.

Annons

– Solpförbränning har ingen plats i ett hållbart samhälle. Det anser både regeringen och Naturvårdsverket. Ändå tillåter man en fördubbling. Frågan utreds och dras i långbänk. Innan den är avgjord kommer dubbelt så mycket sopor att brännas i anläggningar som spyr ut rök och aska, fortsätter Gunnar Lind.

Mot bakgrund av rapporten kräver nu Greenpeace att EU-kommisionen bromsar den kraftiga utbyggnaden av sopförbränning som sker i vissa länder, bland annat Sverige.

> Oansvarigt av kommissionen

EU-kommissionen behandlar för närvarande ett direktiv där man bland annat föreslår att sopförbränning ska klassas som förnybar energi och därmed kunna få ekonomiskt och politiskt stöd.

Greenpeace anser att det är direkt oansvarigt av kommissionen att främja denna hälso-och miljöfarliga verksamhet.

– Hushållsavfall är inte förnybar energi. Rapporten visar att sopförbränning släpper ut

hälsofarliga ämnen. Människor som bor eller arbetar vid anläggningarna utsätts för en lång rad farliga ämnen med kända eller potentiella hälsoeffekter.

– Myndigheterna ska inte stödja sådan verksamhet. Tvärtom, de ska arbeta för att avveckla den, tillägger Gunnar Lind på Greenpeace.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons