Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stökigt nyårsfirande på flera håll

Nyårsfirandet i landet blev stökigt på många håll.
men i Blekinge upppger polisen att firandet gick lugnt till.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2001

I Stockholm uppstod panik när en kvarts miljon människor skulle bege sig hem efter att ha tittat på megafyrverkeriet vid Skeppsbron.

I Borlänge sköts en man ihjäl med hagelgevär på Sveatorget i vad som kan vara en intern uppgörelse.

Annons

Det blev stökigt när 250 000 stockholmare skulle bege sig hem efter att ha firat in det nya året med titta på ett gigantiskt fyrverkeri som löpte på en 600 meter lång vajer mellan Nationalmuseum och Stadsgården.

Många drabbades av andningssvårigheter i trängseln när de försökte ta sig hem efter fyrverkeriet.

Trängseln blev enorm och vid Peder Myndes backe och Götgatan blev situationen näst intill panikartad med slagsmål som följd.

Ambulansmännen fick en övermäktig uppgift och fick be Stockholms brandförsvar om hjälp. Brandförsvaret ryckte ut med en tryckkammarbil försedd med syrgasmasker för att ge andningshjälp till ett tiotal personer.

Tre personer fick föras till sjukhus med allvarliga skallskador.

I Stockholmsområdet inträffade också många lägenhetsbränder till följd av felskjutna raketer och fyrverkerier.

Enligt polis- och ambulanspersonal förekom mycket fylleri.

I Malmö skadades två yngre män av raketer. Den ene fick handen söndersprängd medan den andre skadade ögat.

I staden inträffade också två knivskärningar. Ingen av de drabbade fick dock livshotande skador.

Annars har det varit en ovanligt lugn nyårsnatt, uppgav länskommunikationscentralen i Skåne.

Annons

Polisen i Storgöteborg fick rejält att göra under nyårsnatten med mycket fylleri, bråk och misshandel. I området har även några raketer gått fel och orsakat smärre bränder.

En 26-årig man i Sundsvall fick föras till sjukhus strax efter tolvslaget sedan han förlorat medvetandet efter att ha tagit drogen GHB. Efter några timmar på intensivvårdsavdelningen piggnade han till, uppger polisen.

I Västernorrlands län förekom mycket fylleri, i synnerhet bland ungdomar.

I Östersund klarade sig en 17-årig yngling mirakulöst när han ramlade ned från en balkong på fjärde våningen i ett hyreshus.

I Gävle fick en yngre man fick lättare skador av en hemmagjord raket som exploderade på Stortorget vid midnatt. Gävlepolisen hade i övrigt en hektisk natt med mycket fylleri och bråk.

En 24-årig man sköts till döds och en 20-årig man skadades vid ett skottdrama på Sveatorget i Borlänge vid halv tretiden på nyårsdagens morgon. Männen sköts med hagelgevär på nära håll. Två män i 20-årsåldern flydde från platsen men kunde gripas strax efteråt.

De fyra männen var alla Borlängebor och kända av polisen sedan tidigare.

Enligt polisen kan det röra sig om en intern uppgörelse.

De flesta av landets polisdistrikt har haft en arbetskrävande natt med misshandel, fylleri och bråk. Men det har varit lugnt i polisdistrikten i Kalmar och Växjö samt hos Söderortspolisen i Stockholm./24timmar.se

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons