Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stölderna har tredubblats

Förra året stals 156 båtmotorer i Blekinge – och i år har redan tio stulits.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2013

– Det är så här års när båtarna sätts i vattnet som båtmotorstölderna tar fart, säger Göran Janrell hos Blekingepolisen.

De senaste åren har det varit en snabb ökning av stölderna. De har tredubblats på tre år.

Annons

– Eftersom motorerna är försäkrade har vi en god koll på hur många som stjäls.

Det är svårare att få tag på dem som gör det.

– Det är väldigt få stulna båtmotorer som anträffas i Sverige, eller hittas på den inhemska hälerimarknaden. I stället förs det allra mesta utomlands, och mycket av stöldverksamheten är organiserad.

Enligt Göran Janrell förs det allra mesta ut ur landet och hamnar i det gamla öst, i länder som Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Även i Polen och Litauen, även om de främst fungerar som transitländer.

– Det säljs oerhört lite nya båtmotorer i de länderna. Istället finns det en stor svart marknad.

Även om mycket av utförseln sker via hamnar i Blekinge och Skåne så opererar stöldligorna över stora områden. Hittills i år har det varit mest stölder i Mälardalen och på Västkusten.

Det är inte heller något svenskt fenomen, andra länder i Norden och Västeuropa är också drabbade:

– Men det är mycket stölder i Sverige eftersom vi har många fritidsbåtar som ofta ligger rätt oskyddade.

Göran Janrell berättar att det sedan 2010 finns ett gemensamt projekt med gränspolisen i Polen och Litauen för att komma till rätta med båtmotorstölderna. Emellanåt har man hittat stora partier båtmotorer. Men ofta ligger de bipackade i legala transporter och är svårare att upptäcka.

Det är alltid bra med en tydlig märkning av båten och motorn.

Det är också bra med förebyggande åtgärder, som ökad tillsyn av båtklubbar och bryggor. Vi har en del samarbete om det med båtklubbbar, säger Göran Janrell.

Och de som har hund och ändå måste gå ut med den kan väl ta de promenader de ändå gör kvällstid och tidiga morgnar ner mot bryggorna och försöka notera om de ser något ovanligt.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons