Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studentprotest mot stopp för prisad BTH-utbildning

Till hösten tas inga nya studenter in på samhällsvetarprogrammet på BTH.
Programmet skall avvecklas som en följd av det minskade antalet studieplatser på BTH.
Nu kritiseras nedläggningen av BTH-studenterna som menar att högskolan utarmas.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2013
mer teknik. Vi måste fokusera ännu mer på teknik. Annars riskerar vi ytterligare nedskärningar, var rektor Anders
mer teknik. Vi måste fokusera ännu mer på teknik. Annars riskerar vi ytterligare nedskärningar, var rektor AndersFoto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
mer teknik. Vi måste fokusera ännu mer på teknik. Annars riskerar vi ytterligare nedskärningar, var rektor Anders Hederstiernas besked till studenterna.
mer teknik. Vi måste fokusera ännu mer på teknik. Annars riskerar vi ytterligare nedskärningar, var rektor Anders Hederstiernas besked till studenterna.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN

I onsdags hade BTH:s rektor Anders Hederstierna bjudits in till ett möte med studenter och före detta studenter på programmet för att diskutera nedläggningen.

Bakgrunden är bland annat att den aktuella utbildningen under förra året utsågs till en av landets två bästa inom sociologi av Högskoleverket.

Annons

Den lovordades också av Svenskt Näringsliv för sin nära samverkan med näringslivet.

Det senare visades också av de brev från lokala myndigheter, företag och organisationer om vilken nytta de haft av samarbetet med samhällsvetarprogrammet.

Studenterna menar också att utbildningen har ett upplägg som stämmer väl överens med BTH:s inriktning på tillämpad IT.

Anders Hederstiernas svar till studenterna var egentligen att BTH varit tvungen att ta det här steget.

De minskade anslagen gör att BTH 2016 kan ta emot 700 – 1 000 färre studenter än i dag.

–  Jag vet att samhällsvetarprogrammet har hög kvalité. Motivet bakom beslutet är att inte kvalité utan risken att vi får ytterligare minskade anslag längre fram, förklarade Hederstierna.

Det handlar enligt Hederstierna om att anpassa sig till vad regeringen anser ger existensberättigande till en teknisk högskola i Blekinge. Och då handlar det om ännu hårdare inriktning på teknik. Även om det finns en integrering med IT på samhällsvetarprogrammet så är den inte tillräcklig i den avvägningen, menar Hederstierna.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons