Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Succéföretag i Blekinge Finans spår

BLEKINGE Blekinge Finans var en i efterhand utskälld statlig storsatsning i slutet på 80-talet för att vända utvecklingen i Blekinge. De många storstilade projekten i satsningen sjönk ihop och blev i slutänden inte mycket av.
Men inte allt. Ett av de företag som föddes i under Blekinge Finans var RS Isolering. En uppsagd varvsarbetare, Rune Källén, tog chansen och startade eget. Och satsningen höll - idag har RS Isolering 18 anställda och Rune Källén har pensionerat sig.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2001
Allt var inte luftslott som föddes under Blekinge Finanseran på 80-talet. Rune Källén fick chansen att starta RS Isolering, ett företag som växt till 18 anställda.
Allt var inte luftslott som föddes under Blekinge Finanseran på 80-talet. Rune Källén fick chansen att starta RS Isolering, ett företag som växt till 18 anställda.Foto: Mattias Mattisson

– Jag har inte ångrat en dag att jag tog steget. Det har varit oerhört roligt att fa vara med om det här. Dessutom har det ju gått bra, säger han.

1988 såg det annorlunda ut. Isoleraren Rune Källén hade blivit tjänsteman oich jobbade som beredare på Karlskronavarvet. När varvet drog ner blev han en av de som sades upp. Trygghetsrådet kopplades in för att hjälpa de varslade till ny sysselsättning, bland annat uppmuntrades egna affärsidéer. På Verkö satt Sune Albinsson som chef för Blekinge Finans med en massa statliga pengar som skulle användas för att bygga ett nytt näringsliv i regionen. Ur kontakterna med Albinsson och Blekinge Finans föddes RS Isolering.

Annons

– Jag lånade 50 000 av Blekinge Finans och drog igång. Det där lånet betalade jag tillbaka sedan när pengarna började trilla in, berättar Rune Källén.

> Flygande start

Företaget fick lite av en flygande start när RS Isolering direkt fick en miljonorder av Karlskronavarvet på isolering av isbrytaren Njord och Rune Källén fick anställa för att klara det.

– Jag utvecklade företaget succesivt i takt med att det fanns ekonomi.

Marina fartyg har alltid varit grundbeläggningen, men successivt skaffade RS Isolering också andra kunder.

– Jag ville skaffa fler ben att stå på om det skulle komma en svacka på den marina sidan. Men jag har faktiskt aldrig haft någon svacka. Det har rullat på hela tiden.

För tre år sedan pensionerade han sig och sålde företaget, som sedan fortsatt utvecklas. Det där med pensionering stämmer inte riktigt.

– Jag hjälper fortfarande till om det behövs.

– Jag är oerhört glad att jag fick och tog chansen när den kom i slutet på 80-talet. De här åren har varit väldigt givande och jag haft förmånen att jobba även utomlands. Vi gjorde bl.a. ett stort jobb i Amerika.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons