Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Svenska språket är hotat”

KARLSKRONA – Vårt modersmål är hotat. Om några generationer är det risk att bara farmor kan säga här kommer Pippi Långstrump.
Det säger Cecilia Cervin, universitetslektor i svenska vid Blekinge Tekniska Högskola.
Hon varnar för att utarmningen av svenskan blir en klassfråga.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2001

– Om vi inte i tid reagerar och satsar på bra språkundervisning i skolan kommer överklassen bara tala engelska i framtiden. Underklassen kan inte sätta sina barn i engelsk undervisning, säger Cecilia Cervin.

> Språkets år

Annons

Studieförbundet Folkuniversitetet inledde igår Språkårens år 2001. Det är Europarådet och EU-kommissionen som tillsammans utnämnt 2001 till språkets år.

– Svenskan har lånat från andra spåk genom århundrandena från grekiskan, latinet och tyskan. Nu är det engelskan som tränger på. Alltfler avhandlingar skrivs på engelska, undervisning sker på engelska, musiken och den nya IT-branschen domineras av engelska begrepp, konstaterar Cecilia Cervin.

> Tänker på svenska

Hon är trots det ingen purist som kräver förbud mot utländska låneord.

– Absolut inte. Jag accepterar att vi säger mejla till varandra. Men vi måste bevara svenskan som vårrt modersmål. Vi tänker på svenska och måste då också tala och skriva svenska, säger Cecilia Cervin.

De små språken måste skyddas liksom små djurarter och växter skyddas i naturen.

– Lär vi skolbarnen bättre svenska lär de sig också bättre engelska, tyska, franska och spanska, säger Cecilia Cervin.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons