Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Swebus gillade inte kontakt med media

KARLSHAMN Swebus tog en av sina medarbetare i örat för att han vände sig till pressen.
För två veckor sedan berättade busschauffören Leif Kinning att han och ett antal kollegor snart ska tvingas tvätta företagets bussar utomhus.
– Först gav de sig på huvudskyddsombudet, som i sin tur fick veta att ledningen inte alls uppskattade att jag kontaktat tidningen under pågående förhandling, säger Leif Kinning.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2001
När busschauffören Leif Kinning gick ut med uppgifter om att Swebus vill ändra schemat för den personal som tvättar bussarna, blev företagets ledning putt. Leif Kinning fick en åthutning.
När busschauffören Leif Kinning gick ut med uppgifter om att Swebus vill ändra schemat för den personal som tvättar bussarna, blev företagets ledning putt. Leif Kinning fick en åthutning.Foto: Gunnel Persson

Men själv anser han att alla ska få komma till tals innan ett ärende avgörs, inte efter beslutet. Att han nu blivit milt åthutad av Swebus ledning gillar han inte.

– Nä, det är min medborgerliga rättighet att säga vad jag tycker och tänker och det har jag förklarat för ledningen.

Annons

– Det är inte alls bra att de försöker stoppa anställda på det sättet.

För snart två veckor sedan tog Leif Kinning kontakt med Sydöstran och berättade om schemaförändringen som Swebus vill genomföra. Samtliga bussar som trafikerar Karlshamns kommun tvättas nattetid. Detta eftersom Swebus hyr en uppställningsplats för sina bussar av Ahlberg bil i Karlshamn.

> Ändras till dagtid

Under dagtid är alla hallar upptagna av bilfirman, men på natten går det att köra in bussarna så att de kan tvättas.

Men nu ska alltså tvätten ske under dagtid - och utomhus. Företaget tjänar både pengar och arbetstimmar på förändringen.

Ersättningen för obekväm arbetstid försvinner och personalen som idag tvättar bussarna på natten, får jobba flera timmar i veckan om schemat ändras.

Skyddsombudet Aege Agerwall protesterar kraftigt mot den planerande förändringen och menar att det rör sig om en arbetsmiljöförsämring för de anställda. Han har anmält schemaförändringen till Arbetsmiljöverket (före detta yrkesinspektionen).

– En varm sommardag kan temperaturen inne i bussen stiga till mellan 40-50 grader. Att tvätta under sådana förhållanden är omöjligt, sa skyddsombudet till Sydöstran för drygt två veckor sedan.

> Inga förhandlingar pågick

Leif Kinning har påpekat att hämtning av vatten blir problematiskt och menar också att det inte blir särskilt trevligt att tvätta bussarna utomhus vid kall väderlek.

Annons

Men det är alltså en uppfattning som han inte borde ha yppat offentligt.

– Man hävdar att det är kutym på företaget att inte uttala sig för någon tidning innan förhandlingarna är slutförda. Men det anser jag vara fel. Dessutom pågick, så vitt jag vet, inga förhandlingar med någon part för två veckor sedan. Jag som platsansvarig har i alla fall inte kallats till någon förhandling.

Personalchefen Ulf Persson säger att stor öppenhet råder på Swebus och att det gäller både i förhållandet mellan ledningen och facket och för personalen.

Däremot kan han inte kommentera uppgifterna om att Leif Kinning blivit tillrättavisad för att han tagit upp den planerade schemaändringen.

– Det får Ingmarie Folkesson svara på då Karlshamn ligger inom hennes ansvar, jag känner faktiskt inte till de exakta turerna i det här.

Sydöstran sökte igår förgäves Swebus områdeschef Ingmarie Folkesson för en kommentar.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons