Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tandsköterskor skickar vykort till chefen

BLEKINGE Alla tandsköterskor i länet skickar vykort till chefen.
Men det står inga soliga hälsningar från fjällen på baksidan. Det står att tandsköterskrona bör få den lön de gör sig förtjänta av. Det är betydligt mer än de har idag.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2001

– Vykorten ska väcka arbetsgivaren och greppet med många hälsningar har fackförbundets hela sympati och stöd, säger Dan Holmsten, vice ordförande i landstingets SKTF-avdelning och ordinarie central löneförhandlare.

I flera dagar har landstingets tandvårdschef fått buntar med vykort, hopsamlade med gummisnoddar ungefär som sedelbuntar.

Annons

”När får vi betalt för vad vi gör?” bland annat står det på korten.

I Blekinge är startlönen för en tandsköterska 14 800 kronor i månaden. Den i länet som gjort mest karriär och fått högsta tandsköterskelönen har 18 000 kronor i månaden.

– Så det råder ett massivt missnöje med lönen och det är det missnöjet som tar sig uttryck i vykorten, säger Dan Holmsten.

– Lönen är låg och spridningen svag. I tio år har individuell lönesättning gällt på papperet men det har inte gett några av de lyft som tandsköterskorna vill ha.

> 1 500 mer i år

Sista mars löper det centrala avtalet ut. I de centrala förhandlingarna begär nu SKTF minst 4,3 procents påslag på ett år för tandskötersorna. Ettårigt kan diskuteras om andra anställningsförmåner eller sociala kriterier kommer med i bilden.

Det betyder inte att varje tandsköterska får 4,3 procents påslag utan att landstingsförbundet tillskapar en så stor pott att fördela till landstingen. Där ska sedan lokala förhandlingar ta vid.

De vykortsskrivande tandsköterskorna i Blekinge tycker att 1 500 kronor mer i månaden är rimlig höjning det närmaste året.

– Lönen är ett jätteproblem som det är dags för arbetsgivaren att ta tag i. De börjar bli brist även på tandsköterskor och det är svårt att få tag i vikarier, säger Dan Holmsten.

Han tycker vykorten har det goda med sig att det så tydligt visar att alla vet att arbetsgivaren har ansvar för lönen.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons