Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tjänstemän får bättre skydd mot arbetslöshet

BLEKINGE Nästa år skall privattjänstemännen i Sif får bättre skydd vid arbetslöshet. Går allt enligt planerna införs vid årsskiftet en kompletterande arbetslöshetsförsäkring som skall ge högre a-kassa för de som tjänar mellan 16000 och 30000 kronor i månaden.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2001

– Jag tycker det är bra. Det är väldigt många medlemmar som idag får betydligt mindre än 80 procent av lönen i a-kassa eftersom de ligger över ”taket”, säger Lars Hasselgren, ombudsman på Sif i Blekinge.

A-kassan skall vara 80 procent av inkomsten. Det gäller upp till en månadsinkomst på 15950 kronor vilket ger en a-kassa på 580 kronor om dagen. Tjänar man mer blir a-kassan ändå bara 580 kronor.

Annons

Löneökningar och uteblivna a-kassehöjningar har urholkat a-kassesystemet på senare år. Idag är det 3 av 4 Sifmedlemmar som tjänar över 15950 kronor och därmed inte får 80 procent av lönen i a-kassa.

> Obligatoirisk

Det är det här som är bakgrunden till att Sif nu för fram en kompletterande försäkring. Det har också spelat in att Saco införde en egen försäkring förra året, tror Lars Hasselgren.

– Det har nog gjort att frågan lyfts fram. Vi riskerar ju annars att tappa vissa medlemmar till Saco.

Det förslag som Sif nu diskuterar skulle ge 80 procents a-kassa för alla upp till en månadsinkomst på 30500 kronor. I motsats till Saco kommer Sifs försäkring inte att vara frivillig utan vara obligatorisk för alla medlemmar och kosta 20 - 34 kronor i månaden.

De som tjänar mellan 30-40000 skall kunna teckna en frivillig försäkring därutöver som ger också dem 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

> Beslut i sommar

Samtidigt som tjänstemannafacken jobbar med egna lösningar pågår förhandlingar mellan regeringen och dess samarbetspartiet om höjning av taket för den vanliga a-kassan. Det som då diskuteras är en höjning av högsta ersättning till 780 kronor om dagen. Det motsvarar 80 procent i ersättning upp till en lön på 21500 kronor i månaden.

– Visst finns det en risk med att olika former av tilläggförsäkringar, säger Lars Hasselgren. Det kan ju urholka den vanliga a-kassan så den bara blir någon form av grundskydd. Trycket att höja den nivån måste vara fortsatt stort.

– Jag är positiv till den lösning Sif diskuterar under förutsättning att det inte går ut över de med låga inkomster.

Enligt planerna skall a-kasseförslaget behandlas vid en extra Sifkongress i sommar och sedan införas vid årsskiftet.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons