Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tullen stoppar all privat köttimport

BLEKINGE Tullen höjer beredskapen i Blekinges hamnar och på flygplatsen i Kallinge. Det beror på att Sverige inför totalt privatimport-förbud för kött och vissa mejeriprodukter från andra länder.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2001
Nu får du inte föra in ett paket pålägg från utlandssemestern. Mul- och klövsjukan sätter stopp för all privatimport av kött.
Nu får du inte föra in ett paket pålägg från utlandssemestern. Mul- och klövsjukan sätter stopp för all privatimport av kött.Foto: 

Orsaken till att de nya hårdare regler införs är spridningen av mul- och klövsjukan i Europa.

– I dagsläget kontrollerar vi mellan 10 - 15 procent av resenärerna, säger Clarence Lindgren, sektionchef för gränsskyddet i Karlshamn.

Annons

Tidigare har Norge, Österrike, Danmark och Finland fattat likande beslut om strängare regler.

> Bevakning av alla ankomster

– Vi kommer att utöka kontrollerna från och med måndag. Jag har läst att Tullverket ska samarbeta med gränspolisen och kustbevakningen, säger Clarence Lindgren.

Tullen måste minst ha två kontrollanter som bevakar varje flyg- eller färjeankomst till länet.

> Köttimport ger böter

– Scheman förskjuts och det blir övertid för personalen, säger Clarence Lindgren.

Fram till igår hade tullen i Blekinge bara tagit något enskaka paket smörgåspålägg i beslag. Nu finns det uppställda specialcontainrar vid ankomsthallarna där resenärerna ska kasta köttet.

– I dagsläget är inga bötessummor fastställda för den som för in kött, det kommer åklagaren besluta, säger Clarence Lindgren.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons