Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Två akutsjukhus blev ett i Norrbotten

– Att slå ihop de två akuterna var enda lösningen. Det uppger Anna Greta Öberg, projektledare i Norrbottens läns landsting. Men beslutet väckte protester.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2013

Hela den offentliga sektorn byggdes ut under 1970-talet, och i dag är behoven av nybyggnad och investering stora på flera av landets sjukhus. När Landstinget Blekinge nu diskuterar ett framtida sjukhus, sneglar man också på hur andra län har löst frågan.

För Anna Greta Öberg, som ledde nybyggnaden av Sunderby sjukhus i Norrbottens län, var en sammanslagning av de två akutsjukhusen i Boden och Luleå optimal. Delar av de gamla byggnaderna revs, och i stället byggdes ett helt nytt länsdelssjukhus mittemellan de båda kommunerna. Resultatet blev Sunderby sjukhus, som tog sex år att bygga och invigdes för tretton år sedan.

Annons

Norrbottens läns landsting behövde inte låna till det nya sjukhuset utan höll både budget och tidplan, berättar Anna Greta Östberg.

Men hon vill inte jämföra med Blekinge, länen har olika förutsättningar, menar hon.

– För oss är sex mil inga avstånd. Och Luleå och Boden ligger 3-4 mil från varandra. I hela Norrbottens län finns 250 000 invånare. Men vi har också sjukhus i Kiruna, Gällivare och Piteå, betonar hon.

Men beslutet om det nya sjukhuset skapade stora protester, och bidrog till att socialdemokraterna i landstinget förlorade den dominans de haft i länet sedan andra världskriget.

Och visst finns baksidor, medger Anna Greta Öberg. Det nya sjukhuset blev för litet, men det beror också på en ökad tillströmning patienter, menar hon. Ett sjukhus mittemellan tätorterna gör också att personal måste pendla och att många patienter får längre att åka, konstaterar Anna Greta Öberg.

– Men i samband med det nya sjukhuset förbättrade vi kollektivtrafiken, och anpassade busstiderna efter personalens arbetstider, berättar hon.

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons