Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga skrivardrömmar i inspirerande miljö

Skriv rakt ur hjärtat, om det du bär inom dig. Det var författaren Kim Kimselius råd till barnen på skrivarlägret i Torhamn.
I år bygger barnen berättelser kring saker – som sedan säljs på auktion.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2013
Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Blivande författare? Från vänster Dannicke Gabrielsson, Myrra Nordensson och Selma Ernestrand.Foto: 
Spirande skrivardrömmar. Kim Kimselius bygger sina ungdomsböcker kring historiska händelser. Deltagarna i Story camp har byggt sina berättelser kring föremål de knåpat ihop.Foto: Maths Olsson
Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Spirande skrivardrömmar. Kim Kimselius bygger sina ungdomsböcker kring historiska händelser. Deltagarna i Story camp har byggt sina berättelser kring föremål de knåpat ihop.Foto: Maths Olsson
Berättande bild. Maria Nilsson, elva år, valde att måla en tavla att bygga sin historia kring. Tavlan auktioneras sedan ut till den i publiken som kopplar den till rätt berättelse.Foto: 

På grässlänten vid blommande fruktträd och havet bara ett stenkast bort sitter 14 barn och lyssnar på Blekingeförfattaren Kim Kimselius.

Hon delar med sig av tankar om hur man bäst skapar en bra historia.

Annons

Skrivandet har varit drivkraften då hon gett sig ut i världen, berättar Kim Kimselius, men konstaterar samtidigt att hon vid det här laget blivit lite mätt på att resa runt för material inför sina böcker.

– Förra året då jag var i Mexiko inför boken Mayafolkets hemlighet, men blev sjuk i tio veckor. Denna gång har jag i stället skickat en tjej till Iran för att göra research, säger hon och skrattar.

Dannicke Gabrielsson, tolv år, lyssnar uppmärksamt. Hon är på skrivarlägret för första gången, och tycker om att skriva.

Men vet också vad skrivkramp innebär.

– När jag får en idé, då bara kommer det. Men när jag fastnar, behöver jag tips, säger hon. Antingen kan man gå till ett ställe där man får vara ifred eller så går man ut och tar en promenad med andra, säger hon.

Och just på denna plats är inspirationen aldrig långt bort, enligt Dannicke Gabrielsson. Man kan hitta den nere vid bryggan eller bland skogsdungarna intill huset för att ge ny vind åt idéerna. För på Story camp är det inte tal om att stänga in sig i klassrum eller fjättra blicken framför datorskärmar. Under lägrets fyra dagar varvas anteckningar med fotbollsspel och gymna-stikövningar, och här går man och lägger sig lite när man vill.

– Vi försöker sätta en tid när de ska vara på sina rum, men de håller den aldrig, säger storycoach Sofie Viblom med ett skratt.

Många av deltagarna drömmer om att ge ut en bok i framtiden, men genrerna de föredrar varierar. Medan Selma Ernestrand, tolv år, tycker om verkliga berättelser, som Anne Franks dagbok, vill Myrra Nordensson helst skriva spökhistorier.

I årets Story camp har deltagarna byggt sina berättelser kring ett konkret ting; en tavla eller ett föremål de skapat.

Lägret avslutas med att de unga berättar sin historia inför en publik av släkt och vänner, som ska gissa vilken sak som hör till vilken berättelse. Sakerna auktioneras ut i samband med berättelsen, och pengarna går till Världsnaturfonden, enligt Sofie Viblom.

Annons

– På det sättet får barnen träna på att berätta muntligt. Inte bara läsa sin historia innantill, utan fånga publiken med inlevelse, säger hon.

Tema välgörenhet

Story Camp är ett skrivarläger som ges för fjärde året i rad och riktar sig till barn mellan 11 och 15 år.

Kursen hålls vid Metodistkyrkans hus i Stora Hammar, Torhamn och arrangeras av Sofie Viblom och Zarah Necksten, båda utbildade storytellers.

Under fyra dagar får deltagarna lära sig hur man skriver en bra berättelse.

Varje år har lägret ett tema. I år är temat välgörenhet. Barnen har byggt sina berättelser kring saker de pysslat ihop.

Sakerna auktioneras ut i samband med att barnen läser upp sina historier.

Pengarna går till regnskogen via Världsnaturfonden.

Kim Kimselius skrivtips

Försök inte skriva något någon annan redan har skrivit - det tycker inte förlagen om

Skriv som om du skriver en bok till dig själv, något du själv tycker om att läsa

Skriv om det du har inom dig

Ebba Blume
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons