Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Våga värna dina spindelvänner

– Lär dig leva med dina spindlar!Råder Anders Söderlund på Anticimex i Karlskrona, efter tidiga tecken på ännu ett rikt spindelår.
Karlskrona • Publicerad 5 maj 2015
Ser kanske inget vidare ut, men gör gott... Foto: DARKO VOJINOVIC
Ser kanske inget vidare ut, men gör gott... Foto: DARKO VOJINOVIC

I går morse, i de fuktiga morgondimmorna, framträdde de som sällan förr – de närmast otaliga spindelväven. Utmed husfasader och stuprör, eller klättrande kring fönster, balkonger, lyktstolpar och broräcken.

Och många tog sig för pannan eller hjärtat. Spindelfobin hör nämligen till de mest utbredda, och toleransen till de allra lägsta.

Annons

– För några går gränsen för invasion och olägenhet vid tio, för andra vid kanske fem tusen. Vi är alla olika, konstaterar Anders Söderlund på Anticimex i Karlskrona.

Emellanåt rycker han ut på spindelsaneringar, men det är ändå ganska sällan.

– De flesta vet ju innerst inne att spindlar är nyttodjur, och håller rent från andra mindre djur och insekter. Och utgör en viktig länk i näringskedjan, där vi själva tronar någonstans i toppen, säger han till Sydöstran.

– Men visst skräpar de också ned med sina nät och sina avföringsprickar, tycker många. Och visst kan de se lite lömska ut. Men jag tycker ändå vi ska försöka bli vän och sams med dem.

Det är framför allt i fastigheter nära hav och sjöar spindlar trivs. Där det också finns fukt. Torra utrymmen är inget kul. – Det är ingen tillfällighet att vi har gott om dem på t ex Saltö, Långö och Hästö, men nästan inte alls i Hässlegården, säger Anders Söderlund.

Men om man nu ändå har problem med spindlar, vad kan man då göra för att förebygga den där "invasionen" frampå sensommaren?

– Har man tid och lust kan man alltid sätta sig vid näten nu om försäsongskvällarna, när spindlarna kommer för att hämta sina byten; och helt enkelt skjuta prick på dem med insektssprej. Men effekten sitter ju alltid i betraktarens öga, så det kanske mest är ett slöseri med tiden...

Några ultraljudsdosor och andra billiga "universalmedel" tror han inte på.

– Jag brukar rekommendera eftertanke. Kring den samklang som råder i naturen; att vi alla på något sätt är beroende av varandra.

* Spindlar är rovdjur, och det finns ungefär 42 000 olika arter i världen; 680 av dem i Sverige.

* De vanligaste här är husspindel, stor husspindel, fettspindel, allmän mörkrumsspindel, harlekinspindel, bred sektorspindel och olika lockespindlar.

* Nästan alla är giftiga, men de flesta av oss känner inte av giftet om nu ett bett mot förmodan ändå skulle tränga igenom huden.

* Spindlar saknar luktsinne, och har dålig hörsel.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons