Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Valvets krögare en av de omkomna

KARLSKRONA En av de båda omkomna vid tisdagskvällens svåra bussolycka i Köpenhamn var krögaren och Valvet-delägaren Carl Magnus Åkergård, 29, från Karlskrona.
Vid olyckan skadades också en av hans anställda, en ung kvinna, mycket svårt.
– En oerhörd chock för oss, säger en skakad Thorbjörn Bredberg, kompanjon och arbetskamrat.
Inom hela den sydsvenska restaurangnäringen var förstämningen i går djup.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2001
Den omkomne Carl Magnus Åkergård.
Den omkomne Carl Magnus Åkergård.Foto: Michael Stenqvist

Inte heller i går gick det att få några besked från polisen i Köpenhamn hur många blekingar som egentligen fanns på olycksbussen.

Två av dem var emellertid den kände krögarprofilen och före detta elithandbollsspelaren Carl Magnus Åkergård, 29, från Karlskrona, och en av hans medarbetare på nya restaurang Valvet på Trossö, en ung Karlskronakvinna.

Annons

Carl Magnus Åkergård satt långt fram i bussen och omkom sannolikt ögonblickligen vid kraschen mot den låga viadukten, medan hans arbetskamrat ådrog sig svåra skador i nacken och framför allt ansiktet.

Efter en 14 timmar lång operation i går natt och i går morse uppges hon nu vara utom all fara, men att risken finns för framtida men.

Läkarna har heller ännu inte kunnat utesluta inre skador.

– Hon kommer att hållas nedsövd de närmaste tre-fyra dygnen, berättar Thorbjörn Bredberg för Sydöstran.

> Särskilt inbjudna

Carl Magnus Åkergård och hans arbetskamrat hade bjudits ned till Köpenhamn av livsmedelsgrossisten Ica Meny för att besöka en restaurangmässa på Bella Center i den danska huvudstaden.

Det lyckade mässbesöket skulle avrundas med en bit mat på Farvekroen i Nyhavn och vid 18-tiden i tisdags kväll hämtade en inhyrd buss från Malmö, en tvåvåningsbuss, upp 57 personer ur sällskapet utanför mässhallen.

> Nästan metern högre

Tio minuter senare passerade busschauffören varningsskyltarna om att den fria höjden vid viadukten Knippelsbro, lite längre fram på ringvägen, bara var 3,10 meter och att fordon som var högre skulle ta en alternativväg.

Trots att olycksbussen var närmare 4 meter hög reagerade av någon anledning inte chauffören – och inte heller på de varningslampor som strax därpå började blinka på viadukten då den höga tvåvåningsbussen närmade sig, i en senare uppmädd fart på 65 kilometer i timmen.

Annons

Smällen blev fruktansvärd och hela taket skalades av på bussen när den i ett våldsamt gnist- och glasregn forcerade fram under bron.

> Nattliga operationer

Två män på det övre bussdäcket, en av dem krögaren Carl Magnus Åkergård från Karlskrona, omkom sannolikt ögonblickligen.

26 andra passagerare skadades. Nio av dem, däribland den unga kvinnan från Karlskrona, skadades svårt, några av dem livshotande.

Samtliga opererades i går natt på Rigshospitalet i Köpenhamn, för rygg-, nack- och/eller ansiktsskador.

Enligt ett uttalande i går eftermiddags är Karlskronakvinnans tillstånd ”allvarligt, men stabilt”.

Hennes skador är inte livshotande och förhoppningen är att hon så snart det bara är möjligt ska flyttas till ett sjukhus närmre hemorten.

> Håller stängt

Carl Magnus Åkergård var född i Karlskrona och var under 90-talet ett känt och aktat namn inom elithandbollen; förutom i IFK Karlskrona även i Stockholmsföreningen Cliff.

På senare år verkade han i pub- och restaurangnäringen och förutom delägarskapet i Valvet på Ronnebygatan hade han sedan en tid ägarintressen i krogen ”Banken” i Kristianstad.

Annons

Han efterlämnar närmast hustru, två små barn, syskon och föräldrar.

Flera sydsvenska krögare deklarerade i går att de ska hålla stängt en kväll för att hedra omkomna och skadade kollegor. Troligen i samband med begravningen av de förolyckade.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons