Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vandaler härjar på sjukhuset

KARLSKRONA Tjuvar och vandaler härjar på sjukhuset i Karlskrona.
Det är rent bus som ökar, men också stölder och skadegörelse, säger Anna-Karin Hjelm som abetar med säkerhetsfrågor på hela Blekingesjukhuset.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2001

Hon är bekymrad i sin senaste rapport till sjukhusledningen.

Att sjukhuset är allmän plats betyder inte att korridorer och garage får utnyttjas som rullbrädesramper...

Annons

– På senare tid har vi haft pojkgäng som har drällt omkring lite varstans på sjukhuset. Vi misstänker att de har med en del skadegörelse och småstölder att göra, men bara vid ett tillfälle har en av sjukhusets tekniker tagit ett gäng på bar gärning. All sjukhuspersonal har informerats och uppmanats att visa gängen att de är observerade och att köra ut dem, säger Anna-Karin Hjelm.

Det är svårt att hindra allmänheten att komma in på sjukhuset. Det är offentlig plats. Men i grunden är det sjukhusledningen som bestämmer vilka som får och inte får vara där. Sjukhuspersonal har rätt att köra ut folk som inte har legitimt ärende.

> Polisanmäler

Anna-Karin Hjelm polisanmäler allt som händer av bus och skadegörelse, stölder och intrång.

– På det viset kan vi se mönster och struktur på ”brottsligheten” och reda upp det. Därigenom har vi till exempel ordnat upp stölder och skadegörelse för tiostusentals kronor på p-automater och parkerade bilar. Det var samma liga som härjade bland bilarna på Bergåsa.

– Vi vet också att de uppbrutna skåpen och stölderna där studenterna laborerar inte kan kopplas till busgängen. Där var det var en annan sorts tjuvar som medvetet sökt sig till utrymmen som är ödsliga vissa tider.

Anna-Karin Hjelm bedömer att busgängen mer stjäl, snattar och förstör när tillfället yppar sig. Det är en ny sorts bus att hantera. Säkerhetssystemen har hittills varit mer inriktade mot grövre brott som stölder av utrustning och droger.

> Lämna pengar hemma

Det händer även att patienter blir bestulna.

– Det finns inte så mycket personal på avdelningarna och den som är i tjänst kan inte alltid veta om besökare har anknytning till patienterna.

Annons

Patienter har för mycket pengar och värdesaker med sig på sjukhuset, tycker Anna-Karin Hjelm.

– Mat och fika ingår i patientavgiften. Ingen behöver betalkort eller körkort här, inte heller dyrbara smycken. Det räcker med småpengar till tidning och något extra från kiosken. Ändå kommer patienter in med stora summor i en plånbok som de är för sjuka för att hålla reda på. Låsbara skåp finns, men då ska någonta vara på nyckeln.

Bland de ärenden som polisanmälts sista kvartalet förra året är just stöld av värdeskåpsnyckel, plånbok med 400 kronor och en bankbok.

Varje patientstöld är en otäck händelse.

– Det blir en olustig stämning där det händer. Det är inte personal som stjäl, men det blir en obehaglig stämning.

Antalet kort-och kodlås på sjukhuset har ökat mer och snabbare än man förutsett. Det kostar stora summor, och nu måste garagen låsas redan klockan sju på kvällen för att inte pojkgängen ska vistas där.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons