Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vatten i såsen ger ännu billigare mat

KARLSKRONA I Karlskrona satsas mindre pengar på skolmat jämfört med övriga kommuner i länet och i landet. Snittpriset är 6.72 per portion och elev.
Ändå har skolan fått order om att göra portionerna ännu billigare.
– Personal har vi redan dragit ner på. Vi kan inte dra ner på mer, säger husmor på Vedebyskolan, Gerthie Danielsson.
Mer vatten i såsen, mindre frukt, grönsaker och juice är vad som återstår.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2001
Eleverna på Vedebyskolan gillar skolmaten. Pannkakor ligger högt på topplistan. Lisbeth Svensson serverar Henrik Nylander och Tim Karlsson.
Eleverna på Vedebyskolan gillar skolmaten. Pannkakor ligger högt på topplistan. Lisbeth Svensson serverar Henrik Nylander och Tim Karlsson.Foto: Ingmar Johanson

I dag serveras pannkakor på Vedebyskolan. En av elevernas absoluta favoriträtter. Bara spaghetti och köttbullar kommer före på topplistan. Ärtsoppan, rätten på bottenplats, serveras dagen före pannkakorna.

I fyra dagar har skolkökspersonalen på Vedebyskolan stått och gräddat pannkakor. 5.000 pannkakor görs inte i en handvändning. De räcker inte heller utan drygas ut med fabriksgjorda.

Annons

> Gillar skolmaten

Eleverna på Vedebyskolan gillar skolmaten. I genomsnitt äter 500 av de 600 eleverna varje dag. McDonalds, vid sidan om, är ingen större konkurrent om matgästerna. Mer än ärtsoppedagen, förstås.

Skolkökspersonalen har många ideér för att göra det trevligt för eleverna.Temaveckorna är populära. I förra veckan var det asiatisk vecka med starka orientaliska rätter. Italienska kärleksveckan var poppis, med italienska smäktande toner från högtalarna, likaså afrikanska matveckan.

> Specialkosterna ökar

Totalt lagas 2.700 portioner i Vedebyköket. Förutom till eleverna där, görs mat till barnen på Hästö, Wämö, Tullskolan, Verkö och Kättilsmåla skolor. Plus åtta daghem och tre särskolor.

Specialkosterna ökar. Veganer, vegetarianer och muslimer ska ha särskild kost. Dessutom blir allergikerna fler.

– Sojaallergikerna har ökat otroligt den senaste tiden, berättar skolkökspersonalen. Ingen vet säkert vad det beror på, men den troliga förklaringen är bröstmjölksersättningen, sojasempen, som barnen fått som små när bröstmjölken inte räckt till.

Sojallergikerna svullnar igen och får andnöd och diareér av bl a curry, bönor, ärtor och margarin.

> Galna-ko-sjukan

Däremot har skolkökspersonalen inte märkt någon rädsla bland barnen för att äta kött. Galna-ko-sjukedebatten har inte slagit igenom så som de trodde att den skulle göra.

Annons

Däremot har köttpriserna skjutit i höjden. Kring en krona mer per kilo gör över 1.000 kronor mer varje gång en kötträtt ska lagas. Till köttfärsen går det åt cirka 180 kilo färs.

> Mindre grönsaker och frukt

Förra året hade husmor 2.659 kronor per elev och år att röra sig med. Men den siffran ska ner. Barn- och ungdomsnämnden går med underskott och politikerna har bestämt att skolan ska spara pengar. Det drabbar även skolmaten.

– Jag vet inte hur mycket pengar det rör sig om exakt, säger husmor Gerthie Danielsson. Men det är sorgligt. Vi kan inte dra in på mer. Personal har vi nyligen dragit in på.

Skolkökspersonalen räknar upp det som återstår att spara in på: mer vatten i såserna, mindre kött, grönsaker, frukt och bröd.

– Så får vi ta bort juicen och bara servera mjölk och vatten.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons