Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Växande förtroendekris för länsstyrelsen

BLEKINGE · Förtroendekrisen på länsstyrelsen mellan miljövårdsdirektören Ingvar Carlsson och länsledningen fördjupas för varje dag som går.
Ingvar Carlsson tvingas arbeta efter en tidsbudget som länsrådet Per-Arne Andreasson kontrollerar.
Chefen för länsstyrelseenheten på finansdepartementet, Gunhild Lindström följer noga vad som händer i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2001

– Departementet lämnar ett besked före semestrarna. Men vi kan inte gripa in för att lösa problemen på länsstyrelsen i Blekinge. Det måste länsledningen göra själv. Annars är det fråga om ministerstyre, säger Gunhild Lindström.

> Arbetsmiljöproblem

Annons

Hon har fått en skrivelse från miljövårdsdirektören Ingvar Carlsson och ett svar på den skrivelsen från tidigare landshövdingen Ulf Lönnqvist.

I skrivelserna framträder en bild av svåra arbetsmiljöproblem. Lösningen på problemen är att Ingvar Carlsson måste underkasta sig en tidsbudget. 40 procent av hans arbetstid ska ägnas åt miljömål.

Det betyder att Ingvar Carlsson varje dag timme för timme måste redovisa vad han arbetar med.

> Misstroende

Tidskontrollanten är tf landshövding tillika länsrådet Per-Arne Andreasson. Han fungerar som landshövding i väntan på att regeringen utsett en ny hövding.

Att länsledningen misstror Ingvar Carlssons förmåga att disponera sin arbetstid på rätt sätt grundar sig på en längre tids bristande förtroende.

I en PM från i mitten på maj berättar Ingvar Carlsson att han känner sig ”delvis utarbetad, motarbetad och nu även hotad”.

Han vittnar om total brist på förtroende och respekt för det arbete han gör som miljövårdsdirektör.

Dag för dag under en vecka i maj berättar Ingvar Carlsson i detalj om sina arbetsvillkor.

Han berättar också i flera punkter vad han tvingas avstå från i sitt arbete på grund av en ohållbar arbetssituation.

Annons

En organisationskonsult har därför kallats in.

Tidigare landshövdingen Ulf Lönnqvist har i sitt svar i förra veckan till finansdepartementet och Gunhild Lindström gett sin version och hänvisar i en bilaga vad organisationskonsulten föreslår. Ulf Lönnqvist berättar om bakgrunden till kravet på en tidsbudget.

– Efter att jag svarat på skrivelserna från Blekinge är frågan avförd för vår del. Arbetsgivaransvaret har länsledningen i Karlskrona. Det har inte vi i Stockholm, säger Gunhild Lindström

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons