Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vem har råd med industrisemster?

KARLSKRONA Glöm det där med gemensam start för den så kallade industrisemestern. I dag stänger inte verkstadsföretagen som förr. Produktionen rullar på med hjälp av flexsemester och extra sommarjobbare. Samtidigt visar undersökningar att 25 procent av metallarbetarna inte har råd att åka på semester.
– Men juli är förstås ändå den stora semestermånaden, säger metallombudsmannen Bosse Andersson, Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2001
25 procent av metallarbetarna får nöja sig med att drömma om en längre semesterresa.
25 procent av metallarbetarna får nöja sig med att drömma om en längre semesterresa.Foto: 

Man räknar med att det finns i runda tal 2.500 metallindustrijobb i Karlskrona, vilket i sin tur innebär att ungefär 7.000 människor mer direkt påverkas av metallindustrins väl och ve. Och också semesterplanering.

När det gäller tillståndet inom industrin tror Bosse Andersson att toppen är nådd och att branschen just nu befinner sig i ett visst nedgångsläge.

Annons

– Flextronics har minskat en del, Dynapac skurit ned något och inom ABB pratade man så sent som i går om att minska med ett 70-tal korttidsanställningar.

Bosse Andersson är dock övertygad om att nedgången är tillfällig.

När det gäller semesterplaneringen ser den ut så här för några av Karlskronas största metallindustrier:

Flextronic med 1.000 kollektivanställda startade semesterperioden redan förra veckan. Den pågår fram till vecka 33. Verksamheten hålls igång med hjälp av flexsemester och i någon mån semestervikarier.

ABB med 220 kollektivanställda betraktar vecka 27 till och med 30 som sememsterperiod. Helt stängt har företaget dock endast under veckorna 28 och 29.

Dynapac med 340 kollektivanställda har huvudsemester veckorna 28 - 31.

> Var fjärde har inte råd

LO har gjort en stor utredning om svenskarnas ekonomiska möjligheter att fira semester. Av den framgår att det under senaste åren skett en viss förbättring bland LO-kollektivets medlemmar. Andelen LO-medlemmar som varken har tillgång till fritidshus eller gjort någon semesterresa minskade mellan 1997 och år 2000 från 31 till 25 procent.

– Visserligen en förbättring men ändå en alarmerande hög siffra. Tänk bara på när barnen kommer tillbaka till skolan och berättar om sina sommarupplevelser. Då skiner klassamhället igenom. När 25 procent av LO-kollektivets medlemmar redovisar att de inte har råd att åka på semester så är motsvarande siffra elva procent för de TCO-anslutna och nio procent för de SACO-anslutna, säger Bosse Andersson.

> Extra semesterlön

Annons

Som ett led i Metalls strävan att ge sina medlemmar ekonomaiska möjligheter till en dräglig semestertillvaro finns numera garanterad minilön under semestern. Den uppgår till 855 kronor per dag vilket betyder att en metallarbetare får ut minst 855 kr/dag när semesterlönen betalas ut - före semestern.

– I flera fall kan det innebära att semesterlönen blir högre än den vanliga lönen. Och det är ett tillskott som jag tycker verkligen behövs i semesterkassan. Inte bara det att semestern kostar lite mer än vardagen, räkningarna trillar ju in som vanligt även i juli, säger Bosse Andersson.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons