Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vem rår om allt stöldgodset?

KARLSKRONA Smycken, ringar, kikare, mobiltelefoner, nya kostymer, klockor, kraftiga brytverktyg, preparerade väskor för butiksstölder, en pistol...
Det var vad polisen hittade i den lägenhet på Kungsmarken i tisdags som sedan i höstas bebos av tre unga ryssar – som k a n vara litauer.
Nu hoppas polisen på hjälp att identifiera det misstänkta stöldgodset.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2001
Polisen hittade flera guldföremål i lägenheten; bl a machettknappar, slipshållare och ringar ? det mesta med prislapparna och artikelnumrena kvar. Men varifrån kommer de?
Polisen hittade flera guldföremål i lägenheten; bl a machettknappar, slipshållare och ringar ? det mesta med prislapparna och artikelnumrena kvar. Men varifrån kommer de?Foto: Mattias Pettersson

De tre ryssarna, som sökt politisk asyl efter en påstådd desertering från den ryska armén, har hyrt den aktuella lägenheten sedan i november; hyrt i andra hand av den 44-årige man som i dag ställs inför häktningsdomstolen för bl a grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

44-åringen hotade i måndags kväll en yngre man med ett hagelgevär innan han slog honom medvetslös med en flaska.

Annons

Det var i sökandet efter fler vapen som polisen gjorde en husrannsakan i 44-åringens andra lägenhet och då inte bara fann en revolver utan alltså också de tre okända, ryska hyresgästerna, omgärdade av misstänkt stöldgods.

Enligt de båda polismännnen Lennart Mårtensson och Kurt Olsson, som nu utreder de misstänkta stölderna, handlar det om gods för flera tiotusentals kronor.

– Mycket, som kostymer, ringar och kikare, finns av någon anledning i just tre exemplar – och på det mesta hänger prislapparna kvar, berättar Lennart Mårtensson – som nu hoppas att de bestulna ska känna igen godset, och höra av sig till polisen.

> Stals i Karlskrona

I lägenheten hittades också kraftiga brytverktyg. Nya och fortfarande prismärkta, men ändå användna.

Där fanns också kassar som preparats på ett sätt så att butikernas stöldlarm inte ska lösa ut när aktiverade varor smygs ut.

Det enda som kunnat härledas hittills är två av det halvdussin mobiltelefoner som också hittades i lägenheten.

Båda telefonerna stals i Karlskrona i höstas; en vid ett bilinbrott på Arnö, en från ett kontorsrum på Trossö.

Kostymerna, värda 2.000 kronor styck, är tillgripna i någon Dressmanbutik.

> Vet inget

Annons

44-åringen förnekar all kännedom om godset. Hade han ägt det, menar han, hade han naturligtvis inte låtit sådana dyrgripar ligga kvar när han hyrde ut sin lägenhet i andra hand.

De tre ryssarna förnekar också all kännedom om godset, och menar att allting låg där när de flyttade in.

Två av dem är tidigare dömda för stölder; i Skåne och i Småland.

De tre har alltså uppgivit att de är ryssar, men i förhören uppges deras ryska mer påminna om den ryska litauer fått lära sig. Därför pågår nu också en utredning kring trions ursprung.

De tre tros i dag bli begärda häktade.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons