Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Vi var inte alls fulla"

KARLSKRONA · De var inte onyktra. Varvsarbetarna känner sig påhoppade efter kritiken mot Drakbåtsfestivalen och den dåliga alkoholkontrollen av deltagarna.
Patrik Johansson och Janne Karlsson satt i Karlskronavarvets två båtar som kantrade under tävlingen.
– Det kunde ha slutat i en riktigt otäck katastrof och vi var inte alls fulla, säger Janne Karlsson.
Idag ifrågasätter de säkerheten kring tävlingarna.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2001
Patrik Johansson och Janne Karlsson kommer inte att ställa upp i Drakbåtsfestivalen om den hålls vid Kungsbron. Ingen i deras lag var onyktra under tävlingen, säkerheten var bristfällig, menar de.
Patrik Johansson och Janne Karlsson kommer inte att ställa upp i Drakbåtsfestivalen om den hålls vid Kungsbron. Ingen i deras lag var onyktra under tävlingen, säkerheten var bristfällig, menar de.Foto: Michael Stenqvist

– Vi ställer inte upp igen om tävlingarna hålls vid Kungsbron, då talar jag för varvets alla tre lag, säger Patrik Johansson, som själv varit livräddare.

Han menar att platsen är helt fel för tävlingarna. Blåsten, den höga kajen och de starka strömmarna i vattnet kan göra drakbåtspaddlingen livsfarlig.

Annons

> De har stor erfarenhet

Både Patrik Johansson och Janne Karlsson har deltagit i festivalen under många år, men aldrig tidigare har de haft anledning att ifrågasätta säkerheten. Men årets arrangemang var annorlunda.

– Redan när vi gick ut med båten kände jag att det inte skulle hålla, säger Janne Karlsson.

– Det var svårt att komma ner i båten. När vi kommit halvvägs sköljde vågorna över oss, vi kantrade aldrig utan sjönk, säger Patrik Johansson.

46 deltagare och två inhyrda styrmännen hamnade i vattnet. Men panik utbröt aldrig. En av deras kamrater hjälpte en kvinna i vattnet. Det var han som senare fördes till sjukhuset, kraftigt nerkyld.

– Först senare kände man sig chockad. Att bara en man fick föras till sjukhus är tur. Det kunde gått riktigt illa, säger Janne Karlsson. Vi var ganska bra tränade, alla är duktiga simmare i mitt lag, men när du ligger i 14-gradigt vatten, är utmattad och ingen kommer och drar upp dig, då är det besvärligt.

> Har kunskap om livräddning

Vid tidigare Drakbåtsfestivaler har Karlskronavarvet nått framskjutna placeringar och i år hade Patrik Johanssons och Janne Karlssons båda lag tränat hårt.

– Vi siktade på att vinna hela tävlingen, säger Janne Karlsson.

Patrik Johansson tycker att säkerheten var helt obefintlig.

Annons

– De västarna som användes var inga riktiga flytvästar. Med tanke på att vi deltagare väger mellan 60 och 120 kilo per person kan alla räkna ut hur säkra västarna var.

Patrik Johansson påpekar en lång rad andra brister under tävlingen och räddningsmanövern.

– Det fanns ingen personal på land som hjälpte oss och ingen inräkning av båtarnas besättning gjordes. Det fick vi sköta själva. Båten som kallades livräddningsbåt var inhyrd från Statoil. Den var för hög att ta sig upp i och alldeles för liten för arrangemanget. Räddningspersonalen från brandkåren kunde inte ta sig fram snabbt eftersom det fanns tält och baracker i vägen. Så här får det inte gå till igen, säger Patrik Johansson.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons