Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vitlök skrämmer fästingarna

KARLSKRONA · Huskuren vitlök fungerar mot fästingbett. Det visar en studie som läkaren Johan Berglund genomförde tillsammans med forskare vid Lunds universitet. I undersökning deltog 100 kustjägare som fick knapra vitlökskapslar.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2000

När en forskningsassistent påpekade att det verkade som om vitlök faktiskt hade en kurerande effekt mot fästingbett väcktes slutligen nyfikenheten hos expertisen.

– Jag var lite skeptisk i början mot huskuren, men när man påtalade att vitlök faktiskt minskade effekten vid fästingbett så var det intressant nog att börja titta på det, berättar Johan Berglund, forskningsledare tillika distriktsläkare i Ronneby.

Annons

Nu har studien som inleddes sommaren 1998 visat goda resultat och därmed finns det vetenskapliga belägg för att vitlök skyddar mot fästingar.

Åt sockerpiller

I undersökningen som bedrevs i fästingrika områden under 20 veckor deltog 100 värnpliktiga kustjägare.

– Hälften av dessa fick dagligen ta fyra vitlöksdragéer, varav en sådan motsvarar två klyftor medan den andra gruppen åt sockerpiller, förklarar Johan Berglund via telefon.

Efter tio veckor bytte grupperna med varandra och efter fullgången studie kunde forskarna börja studera resultaten som klart antyder att vitlök faktiskt har en avskräckande effekt. Bland dem som åt kapslarna klarade sig 30 procent fler helt undan bett och resultatet för de som ändå råkade ut för fästingar i en av grupperna fick 30 procent färre bett.

– Det motsvarar ungefär den effekt som myggmedel har mot mygg, säger Johan Berglund. Vitlökskapslar kan vara ett alternativ till medel, men de tar inte bort fästingarna.

Ett vaccin

Forskningen om fästingarna fortsätter nu genom att man verkar för att få fram ett vaccin mot borrelia. Snart ska man göra tester i Sverige på två olika vacciner som har utvecklats för att kunna angripa alla varianter av parasiten som finns i Europa.

– Det kommer vi börja med under hösten. Nu väntar vi bara på klartecken från läkemedelsverket och sedan kör vi igång, avslutar Johan Berglund.

Eva Eriksson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons