Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så här ska OIK undvika konkurs

Olofströms IK, med totalt 1,6 miljoner i skulder, försöker få till en ackordsuppgörelse med sina fordringsägare.– Rent generellt är jag positivt till en uppgörelse, säger Sara Rudolfsson (S), styrelseordförande i kommunstyrelsen i Olofströms kommun, en av fordringsägarna.
OLOFSTRÖM • Publicerad 10 augusti 2016
Sara Rudolfsson, kommunstyrelsens ordförande, ser positivt på Olofströms IK:s ackordförfrågan. För Olofströms kommuns del skulle det innebära att kommunen förlorar mer än 110 000 kronor. Foto: Bo Åkesson
Sara Rudolfsson, kommunstyrelsens ordförande, ser positivt på Olofströms IK:s ackordförfrågan. För Olofströms kommuns del skulle det innebära att kommunen förlorar mer än 110 000 kronor. Foto: Bo Åkesson

Bakgrunden till Olofströms IK:s ekonomiska situation är en satsning mot hockeyallsvenskan för några säsonger sedan.

– Jag är inne på min tredje säsong i styrelsen. Ryggsäcken var tung redan från start, säger kassören Andreas Rigoll.

Annons

I måndags, via en advokatfirma, skickade Olofströms IK en förfrågan till samtliga fordringsägare om en ackordsuppgörelse.

– Alla leverantörer som har fordringar på oss ska ha fått brevet, säger Rigoll.

I dag har Olofströms IK skulder på totalt 1,6 miljoner kronor, varav 235 000 kronor är skatteskulder. Tillgångarna är cirka 160 000 kronor.

Skatteverket har meddelat att man av principiella skäl inte accepterar ackord som innebär nedskrivning av skatteskulder för idrottsföreningar, men att man kan överväga så kallat moratoriumackord, vilket innebär att OIK kan få anstånd med att betala skatteskulderna under sex månader.

Enligt brevet till fordringsägarna avser OIK att träffa en sådan överenskommelse med Skatteverket.

Olofströms IK erbjuder sina fordringsägare en ackordsuppgörelse om 20 procent på belopp överstigande 5 000 kronor. Det innebär att samtliga fordringsägare får full utdelning på sin fordran upp till 5 000 kronor samt 20 procent på överstigande belopp.

För att kunna betala ett eventuellt ackord har Olofströms IK erbjudits ett lån på 350 000 kronor från en extern finansiär som ska återbetalas under 70 månader.

– Om de är en fair deal? Klart att det inte är det mot leverantörerna, men vi gör det här för att vi försöker tänka på föreningen och ungdomar. Det är lite som att välja mellan pest eller kolera, säger Rigoll.

Ackordsförslaget måste, för att kunna genomföras, godkännas av samtliga fordringsägare senast den 19 augusti.

Andreas Rigoll vill inte tänka tanken att fordringsägarna inte accepterar förslaget.

Annons

– Om man säger så här, det underlättar att alla är med för att vi ska undvika konkurs. Går det så går det, om inte får vi tänka om. Jag kan bara säga att det annars skulle ta oss 10–15 år att bli skuldfria. Den här skuldbördan har legat och skvalpat så länge att detta är ett försök till lösning.

Olofströms kommun har en fordran på Olofströms IK på 146 388 kronor. Om kommunen accepterar ackordförfrågan innebär det att man får tillbaka 33 278 kronor av sin fordran.

– Det blir kultur– och fritidsnämnden som först får pröva frågan, men om jag ska svara generellt så är det bra att Olofströms IK tar tag i situationen. Jag är positiv och vi vill hjälpa klubben att överleva, inte minst för ungdomssektionens och hockeygymnasiets skull.

Du är inte orolig för att ett positivt besked skulle kunna bli prejudicerande?

– Det är ju aldrig bra, men OIK är inte den första föreningen som hamnar i problem. Samtidigt är det viktigt för vår kommun att vi har ett bra föreningsliv, säger Rudolfsson.

Connie NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons