Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: När slutade fakta och sanning att vara intressant?

Jag är anhörig, kvinna kommuninvånare , skattebetalare, kund och medarbetare, samt insatt i Karlskrona kommuns arbetssätt. Jag ställer mig frågande till flera delar när jag läser artiklar och insändare kopplade till äldreomsorgen, däribland beslutet om tio timmars natt.
Publicerad 15 april 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det som slår mig är att vi inte verkar vara intresserade av vare sig källkritik eller vad som faktiskt är sant eller falskt. Jag ställer mig även frågande kring vilka det är som egentligen styr. För vem är politiken till? Vad lagen säger, och vad den enskilda faktiskt har rätt till och betalar för?

Vi vet att ett beslut från ordförande i äldrenämnden tagits mycket snabbt, med vag motivering och med en hänvisning till sämre arbetsmiljö. Vi vet att äldrenämnden fått information under försommaren 2020 om arbetssättet i Jämjö-Ramdala. Vi vet även att en verksamhet inom äldreförvaltningen haft nio timmars natt sedan april 2018, och tre andra verksamheter sedan april 2020. Vi vet att grannkommunen har nio timmars natt sedan 2017-18.

Annons

Vi vet att avtal och lagar ska följas, och det görs - hur kunde annars en hel grannkommun och fyra verksamheter ha detta arbetssätt under så lång tid? Vi vet att det måste finnas andra konsekvenser, eller till och med fördelar, med att arbeta nio i stället för tio timmar per natt: bättre arbetsmiljö, ekonomi och kvalitet. Vad tycker de äldre? Vem har frågat dem?

” Hur kommer det sig att två gånger under 2019 genomförs neddragningar i budget dagtid, men att utmana nattens arbetsförhållanden inte är tänkbart? ”
Så många frågor och så få svar

Då framstår inte arbetsmiljön som den enda troliga anledningen till det plötsliga beslutet. Om antaget är att äldreomsorgen är till för de äldre och verksamheten styrs utifrån detta. Där mina föräldrar inte behöver läsa om beslut som inte tar deras perspektiv eller drabbar dem negativt under förespeglingen om en sämre arbetsmiljö.

Som anhörig oroas jag över hur besluten fattas och med vilket perspektiv. Hur kommer det sig att två gånger under 2019 genomförs neddragningar i budget dagtid, men att utmana nattens arbetsförhållanden inte är tänkbart? Hur tänker äldrenämnden nu kompensera dagens timmar då mina föräldrar är som mest aktiva, och samtidigt säkra resurser på natten då heltidsmåttet sänks från 2022?

Till all personal - oavsett när på dygnet ni arbetar - tack för ert fina arbete och särskilt tack till de verksamheter som vågar gå först, utveckla och se de äldre.

Så många frågor och så få svar

Annons
Annons
Annons
Annons