Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Storbrand under kontroll efter försvarets vattenbombning

Den stora skogsbrand som sedan i förmiddags rasat i Åkeholm, norr om Svängsta, är nu omringad, och begränsad.
Tio enheter från räddningstjänsten kämpar dock fortsatt mot elden, vilket innebär uppemot 30 man – och därutöver lika många från F17, en helikopter för vattenbombning, och brandflyg.
Branden har härjat på en yta av drygt nio hektar.
Karlshamn • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 1 juni 2018
Foto: Gunnel Persson

Det var strax efter klockan 18 som räddningsledaren kom med den positiva rapporten från brandplatsen norr om Svängsta. Det brann då fortfarande kraftigt, men elden var nu omringad, och hade begränsats.

Försvarsmaktens helikopter hade intensivlagt vatten över brandfronten, och militär personal hade också satts in på flankerna, där de bistått räddningstjänstens personal.

Annons

Vid 18-tiden lämnade helikoptern området. Stabschefen Simon Älgne lovordar nu samarbetet mellan räddningstjänst, försvarsmakt och länsstyrelse. Även en bandvagn från Gränslös Samverkan bidrog starkt till att ringa in branden – och förstås brandflyget.

Foto: Gunnel Persson

På sena torsdagskvällen planerades för nattens arbete. Eftersläckning och bevakning av begränsningslinjerna kommer att pågå hela natten, och även under fredagen. Då får man också låna gräv- och schaktmaskiner från försvarsmakten. Man måste nu få ned vatten till ungefär en meters djup, för att förhindra glödbränder och nya utbrott.

Mycket hänger nu också på vädret, uppger Simon Älgne.

SOS-larmet om skogsbranden vid ett kalhygge i Åkeholm norr om Svängsta kom vid 11.40-tiden på torsdagen, och branden spred sig snabbt i den extremt torra marken och vegetationen.

Vid 15.30-tiden uppgav räddningstjänsten att en pluton med 14 soldater och två ytterligare släckbilar var larmade. Man hade även upprättat en stab på brandstationen i Karlshamn.

Branden var inledningsvis på ett halvt hektar, som en fotbollsplan i storlek – några timmar senare hade den vuxit till 300 gånger 300 meter; nio hektar.

– Den torra väderleken och förhållandet i terrängen gör att branden sprider sig snabbt. Det sker framförallt i västlig riktning. I riskområdet ligger en kraftledning, men i nuläget är inga byggnader hotade, uppgav stabschefen Simon Älgne för Sydöstran under sena eftermiddagen

Foto: Gunnel Persson

– Vinden har vänt och det finns hushåll ett par kilometer bort. Vi uppmanar alla som bor i närheten att stänga fönster, dörrar och ventilation, berättade räddningsledaren Robert Carlsson.

Polisen behövde emellertid inte evakuera de boende.

– Vi bedömer att de är säkra, säger Stephan Söderström på polisens ledningscentral.

Annons

* Strax efter klockan 13 meddelade räddningstjänsten att det även brann i terrängen vid Hällaryd söder om väg 538. Räddningstjänsten uppgav att väg 538 blev en naturlig brandgata mellan de två bränderna.

Vid 14.30 bedömde räddningstjänsten att man hade någorlunda kontroll på branden på kalhygget. Den brand som uppstått i intilliggande skog hade man däremot inte kontroll över. Enligt polisen spred sig branden med cirka 11 meter per minut.

Vid 14.30-tiden meddelade polisen via sin hemsida att en brandman hade rökskadats och var förd med ambulans till sjukhuset. Det var dessbättre ingen större fara med honom.

Gaslundavägen i närheten var helt avspärrad och polisens helikopter var på plats för att fotografera omfattningen av branden.

Sydöstrans fotograf var på platsen och hon uppgav att räddningstjänsten meddelat att det kommer ta många timmar att släcka branden.

– Man försöker just nu att omringa branden på kalhygget.

Något man alltså till slut också lyckades med.

bild 1/11
Räddningsledaren Robert Carlsson
Thomas TörnqvistSkicka e-post
Sarah RätzerSkicka e-post
Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons