Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen stänger inte skolor

Danmark och Norge har beslutat att stänga skolorna.
Men Sverige väljer inte den vägen. Däremot kommer regeringen att ge skolornas huvudmän större möjligheter att förändra verksamheten.
Publicerad 12 mars 2020
Utbildningsminister Anna Ekström (S)
Utbildningsminister Anna Ekström (S)Foto: Henrik Montgomery/TT

Under torsdagen har utbildningsminister Anna Ekström (S) haft ett möte med skolhuvudmän och skolmyndigheter om situationen med coronaviruset.

Vid en pressträff på kvällen meddelade hon att regeringen ska ta ett beslut på fredagen för att ge större möjligheter att förändra skolverksamheten. Det kan handla om läsårets längd, när ämnen ska läsas, skolverksamhet på helger eller undervisning på distans.

Annons

– Syftet är att skapa större utrymme för huvudmännen som organiserar om sin skolverksamhet om verksamheten påverkats av det nya coronaviruset, säger Anna Ekström.

Regeringen kommer inte att stänga alla landets skolor och det finns det stora skäl för, enligt Ekström, som hänvisar till vad hon fått veta från Folkhälsomyndigheten.

Att vårdanställda eller andra i samhällsbärande jobb skulle behöva vara hemma skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen avsevärt, säger hon.

– Det skulle få ett högt pris.

Men hon utesluter inte att det kan bli aktuellt att stänga skolor.

– Vi står fast vid att alla nödvändiga beslut och resurser ska stå till förfogande. Skulle det bli ett läge när bedömningen är att skolor bör stängas för att dämpa smittspridningen så har vi regelverket på plats.

På en fråga om regeringen har den lagliga möjligheten att stänga alla skolor vid behov svarar Anna Ekström:

– Jag ser inte detta som en fråga om juridik. Om alla skolor behöver stängas, då kommer alla skolor att stängas. Jag är övertygad om att ett sådant besked kommer att åtföljas av skolornas huvudmän oavsett hur regelverket ser ut.

Tidigare under dagen sade Folkhälsomyndigheten att det inte är aktuellt att stänga skolorna i Sverige.

– Vi har diskuterat det, men vi har ingen diskussion om det i dag, sade statsepidemiologen Anders Tegnell.

Annons

Att stänga skolor är en drastisk åtgärd, som får stora konsekvenser, enligt Tegnell. Dessutom är det inte klarlagt hur smittspridningen påverkas.

Exakt hur Norge och Danmark har resonerat kring skolverksamheten kan Tegnell inte svara på. Under fredagen ska Folkhälsomyndigheten ha möte med sina norska och danska motsvarigheter, bland annat för att diskutera denna fråga.

Vid torsdagens möte deltog Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner, Friskolornas Riksförbund och Idéburna skolors riksförbund.

Skolverket har den senaste tiden förberett för olika händelseutvecklingar.

– Vi jobbar med massor av olika tänkbara scenarier, som exempelvis en eventuell stängning av skolor, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till TT.

– Vi förbereder oss för att det kan vara enskilda skolor, alla skolor som en specifik huvudman ansvarar för eller för lägen som i Norge eller i Danmark. Vi behöver leverera svar oavsett omfattning, säger Peter Fredriksson.

Det han syftar på är att oavsett coronavirus har alla elever lagstadgad skolplikt och rätt till utbildning.

TT: Betyder det att ni diskuterar sådant som en förlängd vårtermin eller fjärrundervisning?

– Det är sådant vi diskuterar – vad man kan göra för att ge undervisning. Kan man lägga den på helger, kan man ta lov i anspråk? säger Peter Fredriksson.

Fakta: Frågor och svar

Skolverkets svar på några frågor som väckts med anledning av coronaviruset:

Kan en skola besluta om att stänga en hel skola eller förskola?

En skolhuvudman – en kommun eller en friskolas styrelse – kan besluta om stängning med kort varsel av exempelvis smittskyddsskäl eller arbetsmiljöskäl, på samma sätt som andra arbetsgivare. Det regleras i smittskyddslagen och i arbetsmiljölagen.

Vad innebär det för elevernas rätt till utbildning om en skola beslutar om stängning?

Om eleverna inte kan få ta del av utbildning under en kortare tid kan skolan ofta kompensera dem för detta genom olika åtgärder. Det kan gälla utökade stödmöjligheter, som läxhjälp eller en annan organisering och planering av terminen.

Får en elev som inte är skolan på grund av coronaviruset göra ett nationellt prov i efterhand?

Rektorn kan besluta att låta elever som av någon anledning varit frånvarande att få genomföra det provet i efterhand. Att vissa elever gör det nationella provet i efterhand innebär en risk att innehållet är känt för de eleverna. Om provet är känt för en elev är det ett sämre stöd för lärarens bedömning.

Källa: Skolverket

Anna Lena Wallström/TT
Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons